Četvrto izdanje Regionalnog festivala književnosti “Poligon”

dsadsadsadadaa

Četvrto izdanje Regionalnog festivala književnosti ”Poligon” održat će se od 18. do 21. oktobra na nekoliko lokacija u Mostaru, uz sudjelovanje autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije.

Posjetitelje “Poligona” i ove godine očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima, a gosti “Poligona” bit će Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (Hrvatska), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija).

Četvrti “Poligon” održat će se na temu “Granice”.

”Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i sa njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da prelazi granice i pomogne nam da ih i sami pređemo, jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi. Ove godine ćemo u programu četvrtog festivala Poligon govoriti upravo o načinima kako smo u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neke zidove uz pomoć književnosti te što bi se od toga moglo primijeniti drugdje, o čemu će govoriti naš austrijski gost Richard Schuberth”, kazao je direktor i pokretač “Poligona” Mirko Božić.

Organizatori su naveli kako je Mostar grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture te da su nastojanja Poligona okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ.

”Festival želi privući publiku koja sudjeluje u obrazovnom procesu u svim oblicima: nastavnike, knjižničare, učenike, ali i njihove roditelje. Poligon u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, npr. djeci bez roditelja ili osobama sa poteškoćama u razvoju. Stoga će ove godine srpski autor Siniša Tucić održati predavanje u Centru za djecu s posebnim potrebama” kazao je Božić.

Dodao je kako vjeruje da će “Poligona” privući ne samo publiku iz grada, nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosada uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima.