Historijski muzej

“Činjenicama protiv virusa poricanja”: Otvorena izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”

20200707_2_43328782_56508332_Web

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni videomaterijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u utorak je otvorena multimedijalna izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”.
Otvorenje izložbe ujedno je i početak kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja, koju organizuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i koalicijom od 15 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova kampanja, kako navode organizatori, predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je novinaru AA kako kampanja predstavlja jedan zajednički način borbe protiv virusa poricanja.

“Na izložbi su prikazani svi oni materijali koji su prikupljeni i korišteni kao dokazni materijal u toku haškog suđenja, odnosno suđenja za genocid u Srebrenici. Tu su fotografije Tima Lovelessa zabilježene tokom iskopavanja masovnih grobnica kao i drugi dokumenti”, kazala je Hašimbegović.

Podvukla je kako je veoma značajno naglasiti činjenicu da cjelokupna kampanja obuhvata širu regiju, zemlje bivše Jugoslavije, odnosno one zemlje koje su uključene u rat.

“Vakcine protiv poricanja genocida i ratnih zločina nema, ali postoji efikasan antivirus: činjenice utvrđene na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim sudom pravde i nacionalnim sudovima”, također je jedna je od poruka organizatora ove kampanje.

Hašimbegović dodaje, s obzirom na aktuelnu situaciju oko pandemije koronavirusa, kako je i virus poricanja također smrtonosna i opasna bolest ovog društva i cijelog svijeta. Stoga je, kako ističe za kraj, glavna poruka današnje izložbe i cijele kampanje: “Činjenicama protiv virusa poricanja”.

Kampanju “Zajedno protiv virusa poricanja” su video porukama iz Den Haaga otvoriti predsjednik MKSJ-a/MRMKS-a, sudac Carmel Agius, te glavni tužilac Serge Brammertz. Na otvorenju izložbe puštena je videoporuka Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Nakon video poruka obavljena je i video projekcija filma “Jedna sedmica u julu”.

Osim u Sarajevu, izložba je paralelno otvorena u Puli i Tuzli. Izložba se zasniva na internetskom narativu ‘Srebrenica: Genocid u osam činova’. Svi materijali koji su biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa ‘srebreničkih suđenja’ pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 videopriloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni videomaterijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja augusta.