Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

”Čitalačka jesen” privukla brojne mališane, omladinu, ali i ljubitelje knjiga

Čitalačka jesen 3

Festival za djecu i omladinu ”Čitalačka jesen“, koji je u subotu otvoren u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH privukao je mnogobrojne mališane, roditelje, slučajne prolaznike, ali i vječite zaljubljenike u umjetnost i književnost.

Tokom vikenda djeca su učestvovala u interaktivnoj radionici ”Začarani svijet” tokom koje su kreirali pozorišne maske kako bi se bolje upoznali sa historijom teatra. Održane su i radionice ”Igre bez granica” i ”Antička slagalica” koje su djeci dočarale antičko doba, a potraga za blagom i predmetima iz ovog povijesnog perioda pružila im je veliku radost i zadovoljstvo. Atmosferu su dodatno začinili i oživjeli zvuci klavira Pierra Bennetta u izvedbi dječaka Denina i djevojčice Hane koji pohađaju muzičku radionicu ”Note”.

“Prva dva dana festivala donijela su toliko pozitivne energije, smijeha, igre i dječije graje u atriju muzeja. Brojni mališani i njihovi roditelji, ali i slučajni prolaznici pridružili su se našim radionicama i uronili u čarobni svijet knjiga, bajki, istraživanja i davnih vremena.

U vremenu kada tehnologija postaje važan dio života sviju nas, tako i najmlađih, važno ih je stalno podsjećati da su knjige i čitanje ipak najvrijednije i da predstavljaju nepresušni izvor mašte znanja i mudrosti. Svakako pozivamo djecu da nam se pridruže u ovoj našoj čitalačkoj pustolovini i posjete festival’”, istakla je Amira Zvizdić, stručna saradnica u biblioteci Goethe-Instituta u BiH.

U nastavku ”Čitalačke jeseni” najmlađe posjetitelje očekuju brojni sadržaji koji će im na edukativan i zabavan način približiti svijet književnosti, teatra, historije i umjetnosti kako bi kroz različite sadržaje usvojili pozitivne i univerzalne vrijednosti. Čitanje bajki braće Grimm, predstava ‘’Mali nauk o životinjama’’, interaktivne radionice o stripu, tehnikama crtanja, pripovijedanju te izrada slikovnica su samo neki od sadržaja festivala ‘’Čitalačka jesen’’ koji će trajati do 30. septembra.

U subotu, posljednjeg dana festivala bit će realizirana i emisija ‘’Ringišpil i tombola’’ koju će predvoditi Snježana Galić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u BiH, a uz podršku mreže za književnost TRADUKI, Biblioteke Sarajeva i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.