Elvedin Poturak

Collegium artisticum ugrožavaju nelegalni objekti na krovu Galerije

FNA_142262 (1)

Novoimenovani direktor Galerije Elvedin Poturak, govoreći o situaciji u kojoj se ta značajna institucija nalazi, ističe da je prostor Collegium Artisticuma u potpunosti devastiran

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je za direktora gradske galerije Collegium artisticum imenovala akademskog slikara Elvedina Poturka koji uz zadovoljstvo što je Collegium konačno opet samostalna institucija, za Fenu govori o problemima Galerije koji u mnogočemu prevazilaze materijalna pitanja.

Galerija Collegium artisticum od oktobra 2014. godine bila je bez direktora. Nakon Straje Krsmanovića (koji je bio direktor od 2006. do 2012.), direktorica galerije je bila Gordana Anđelić-Galić (2012.-2013.), pa je za v. d. direktora imenovana Branka Vujanović (u periodu 2013.-2014.). Također, Collegium artisticum je u jednom periodu odlukom o spajanju javnih ustanova kulture: “Bosanski kulturni centar”, “Collegium artisticum” i “Sarajevo Art”  bila dio jedne javne ustanove pod nazivom “Centar za kulturu”. To se pokazalo kao nezahvalna pozicija za ovu instituciju i značajno je uticalo na njen rad. Galerija je srećom opstala i radila samo zahvaljujući trudu nekolicine zaposlenih i honorarnih saradnika.

Novoimenovani direktor Galerije Elvedin Poturak, govoreći o situaciji u kojoj se ta značajna institucija nalazi, ističe da je prostor Collegium Artisticuma u potpunosti devastiran.

– Imperativ mi je da ovoj Galeriji koliko toliko vratim stari sjaj. Stalno govorim o problemu koji je vezan za infrastrukturu – za hidroizolaciju koja je popucala od nelegalnog parkinga na krovu Kulturno-sportskog centra Skenderija. To je krov Galerije na kojem imamo tri objekta, a ona su nam gore iznad glave – upozorava Poturak u razgovoru za Fenu.

Problemi gomilani godinama nastaju, smatra direktor Galerije, zbog nerazumijevanja i ljudi prije koji su bili na vodećim funkcijama i menadžmenta Kulturno-sportskog centra Skenderija. Ime tog centra, kako podsjeća, govori da je posvećen kulturi pa sportu.

– Stoga bi trebali imati nekog obzira prema galeriji koja je bila najveća u bivšoj Jugoslaviji. Na dnevnoj bazi pišem dopise i direktoru Skenderije i ministru kulture Kantona Sarajevo koji je upoznat  s tim problemom. Čak je i ministar kulture Samir Avdić pisao dopis direktoru Skenderije. Na sve naše apele do sad su se oglušili. Nadam se da će jednog dana shvatiti vrijednost ove galerije, a ne cijenu – ističe Poturak.

On smatra da je vrijednost Collegium artisticuma neprocjenjiva.

– Nešto što je bilo dijamant galerija u bivšoj Jugoslaviji, da tek tako ispuštamo nešto što bi trebalo biti reprezent bh. kulture te da se nalazi u takvoj situaciji – podvukao je.

Navodi da se i dalje bore, svaka prva kiša poplavi Galeriju, a pozvali su i inspekciju za urbanizam Općine Centar koja je zaključila da je Galerija u opasnoj situaciji. Naveo je da je i direktor KSC Skenderija upoznat s nalazom općinske inspekcije.

Poturak ističe da ipak imaju želju da urade što više, nadoknade sve što je bilo propušteno tokom godina. Tako je u planu Galerije praviti programe, promovirati mlade umjetnike. Cilj je i vratiti neke stare programe po kojim je Galerija bila poznata i prepoznata širom ne samo bivše Jugoslavije, nego i dalje.

Komentirajući zašto je pristao na poziciju koja trenutno nije ni zahvalna ni laka, Poturak kaže da je u razgovoru s nadležnima i resornim ministrom rekao da će se “prihvatiti Collegiuma” ako bude imao podršku, a za sada je ima od ministra kulture.

Galerija Collegium artisticum je pod tim imenom otvorena kolektivnom izložbom članova udruženja ULUBiH, ULUPUBiH i AABiH u aprilu 1975. godine i od tada je u njoj održano više od hiljadu izložbi i kulturnih događaja uključujući i najvažnije projekte na nivou bivše Jugoslavije kao što su “Umjetnost u Jugoslaviji 1970.-1978.” (1978.), “Umjetnost – kritika usred osamdesetih” (1986.), “Jugoslovenska dokumenta” (1987. i 1989.). Aktivnosti su nastavljene tokom ratnih godina.

Prvi direktor Galerije bio je Fuad Hadžihalilović koji je tu fukciju obavljao u periodu od 1975. do 2005. godine.