Kultura

festival u subotici

Ćopićev Ježurko donio nagradu Dječijem pozorištu RS

29/09/2019

Predstava „Ježeva kućica“ reditelja Slobodana Perišića premijeru je doživjela u februaru ove godine, a posebna je i po činjenici da kompletan autorski tim čine domaći umjetnic

Na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Đurđa Vukašinović Babić, dobitnik je nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“.

Članovi Stručnog žirija: Ranko Risojević, pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik iz BiH; Senka Petrović, teatrolog, glumac, reditelj, projekt menadžer i dramski pedagog iz Srbije; i Olga Zaets, koordinator međnarodnih teatarskih projekata iz Rusije imali su težak zadatak i u izuzetno jakoj konkurenciji koju je činilo 14 predstava u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope i svijeta ocijenili su ovogodišnju selekciju festivala kao „raznovrsnu u bogatsvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način” i odlučili da, između ostalih, glumačku nagradu dodijele upravo glavnom liku predstave „Ježeva kućica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava „Ježeva kućica“ reditelja Slobodana Perišića premijeru je doživjela u februaru ove godine, a posebna je i po činjenici da kompletan autorski tim čine domaći umjetnici.

„Ova nagrada za mene ima posebnu emotivnu težinu. Subotica je grad u kom sam na najlepši mogući način proživela svoje tinejdžerske godine. Tu sam stekla prijatelje za ceo život. To je grad u kom sam se zapravo doživotno zaljubila u pozorište. Subotički festival sam redovno pratila kao devojčica, pa onda i kao gimnazijalka. Dobiti ovako veliko priznanje, u konkurenciji od ukupno 72 glumca iz čitavog sveta i to za tumačenje lika Ježurka Ježića, koji je moj glavni junak iz detinjstva, zaista deluje nestvarno. Mogu slobodno da kažem da živim svoje snove.“ rekla je Đurđa Vukašinović Babić.

Predstava „Mačak u čizmama“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske, prošlogodišnji je pobjednik ovog, jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu koji više od četvrtinu vijeka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.