Crnadak prisustvovao projekciji filma “Lica Lafore” na SFF-u

projekcija LL

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak prisustvovao je jučer projekciji filma „Lica Lafore“ u okviru 24. Sarajevo Filma Festivala (SFF).

Projekciji su na poziv ministra Crnatka prisustvovali i rezidentni ambasadori u BiH i šefovi misija međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Film „Lica Lafore“ autora Denisa Bojića, snimljen u produkciji Radio Televizije Republike Srpske, priča je o ogromnom naporu jedne porodice i entuzijazmu vodećih svjetskih naučnika spojen u nevjerovatnoj snazi ljudskog duha koji pomjera granice u svijetu nauke i pokazuje da ništa nije nemoguće. Višestruko nagrađivani film je baziran na priči dr Snježane Gajić, majci sestara Gajić, velikom borcu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH u podršku borbi za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti uključili su se i poznati sportisti Miralem Pjanić i Tijana Bošković kao i veliki broj drugih javnih ličnosti.

„Lica Lafore“, prvi dugometražni dokumentarni film na tu temu snimljen u BiH, u septembru će biti prikazan u San Dijegu u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija koja se bavi proizvodnjom novih lijekova, saopćeno je iz MVP-a BiH.