Cvijetić: Potraga za bunarom potraga je za nama

bunar-premijera-3

Pozorište Prijedor jajačkoj publici se trećeg dana takmičarskog programa Pozorišnih igara BiH predstavilo komadom “Bunar” rađenom po tekstu Radmile Smiljanić i u režiji Darka Cvijetića.

“Bunar” spada u predstave koje upozoravaju na mračnu postratnu stvarnost. To je porodična drama između majke, sina Miloša koji se iz rata vraća bez nogu i snahe Jasmine koja ne uspijeva da zatrudni. Priča je to o ljudima, o jalovosti. Ali ne samo o nemogućnosti da se imaju djeca. Sve je suho i bez nade, a naći bunar znači imati mogućnost da se ode.

U predstavi glume Srđan Knjeginjić, Mirela Predojević, Dean Batoz, Zlata Kogelnik i Sabina Halilović.

Na okruglom stolu održanom nakon predstave reditelj Darko Cvijetić rekao je da je raditi predstavu koja tretira ljudskost velika stvar.

– Tekst Radmile Smiljanić poziva našu stvarnost da se progovori. Jako puno zla je naneseno u nama dvadet petogodišnjom vodom, te je jako teško raslojiti te muljeve u nama da bismo došli do izvorišta ljudskosti i da bismo mogli postati ponovo ljudske persone i uspostaviti međuljudske odnose – istaknuo je Cvijetić.

Podvlači da je priču o ljudskosti pokušao da ispriča na poetski način. Smatra da je potraga za bunarom potraga za nama, te za onim što smo davno izgubili.

Mladi glumac Srđan Knjeginjić (Miloš) kojem je ovo diplomska predstava govorio je o procesu rada na komadu, dok je glumica Sabina Halilović (Jasmina) govorila između ostalog i o tome kako se, nažalost, ansambli pozorišta na Igrama iz finansijskih razloga ne sreću, već svi nakon igranja predstava odlaze kućama.

Predstava “Bunar”, dodala je Halilović, rađena je skromim sredstvima iz želje da se priča koja bilo gdje može da se desi ispriča iz nutrine.

– Moj lik je svjestan situacije, te jalovosti i da se ništa ne može promijeniti da se mora otići s mjesta – rekla je Halilović.

Nedžad Ibrahimović navodi da su u ovakvom mitskom društvu žene majke te koje čuvaju vrijednosne sisteme patrijarhata.

– To da je muškarac u nemogućnosti da izabere stranu između ljubavi prema majci i ljubavi prema svojoj ljubavi, ženi, a nije u stanju da izabere neučestvovanje u ratu, je strašno – mišljenja je on.

Direktor pozorišta Prijedor Zoran Baroš sjetio se prvog gostovanje na Igrama u Jajcu 2007. godine, za šta je rekao da im je značajnije nego i gostovanje 2010. kada su dobili nagradu Igara za najbolju predstavu.

Ističe da se kao direktor trudi da mladi ljudi u pozorištu imaju mogućnosti da rade i da ih u tome ne ometaju ni nestašica novca ni politika.