Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Damir Imamović u Zagrebu promovisao svoju knjigu o sevdahu

09/12/2016

Poznati bosanskohercegovački izvođač i autor sevdaha Damir Imamović sinoć je u zagrebačkom klubu Booksa hrvatskoj publici predstavio svoju knjigu “Sevdah – muzičko putovanje kroz tri stoljeća”.

Pred 40-ak okupljenih znatiželjnika u zagrebačkom klubu Booksa Damir Imamović je kroz razgovor s moderatoricom Dunjom Kučinac predstavio svoju knjigu “Sevdah – muzičko putovanje kroz tri stoljeća”, ali se dotaknuo i brojnih drugih tema vezanih uz ovaj pojam.

Imamović je već etablirani izvođač i autor sevdaha, poznat šire nego regionalno, no na proljeće je objavio ovu knjigu kroz koju je s različitih aspekata nastojao rasvijetlili što je to sevdah, na koji način se historijski razvijao kroz dokumentiranu i nedokumentiranu građu.

Autor je kazao kako je njegova knjiga svojevrsno pomagalo za muzičare, ali i za sve ljubitelje sevdaha, pomoću kojega mogu ovu glazbu i kontekst u kojem se razvijala bolje upoznati.

Knjiga obrađuje muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tendencije u razvoju ovog muzičkog žanra. Imamović je naglasio kako knjigu nije pisao kao muzikolog ili teoretičar književnosti, nego kao netko tko prije svega voli sevdah i kako mu je cilj u knjizi bio sažeti svoje iskustvo kao izvođač, ali i poznavatelj ovog žanra.

Imamović kaže kako je knjigu radio kroz razumijevanje da se žanr sevdaha sastoji iz različitih slojeva, od poezije i muzike do povijesti, antropologije, teorije književnosti i “queer teorije”.

Ocijenio je kako su se sevdahom do sada teorijski ponajviše bavili muzikolozi odnosno etnomuzikolozi s ideološkom agendom u pozadini.

Uz samu knjigu, posjetitelji Bookse večeras su imali priliku nabaviti CD i vinilno izdanje Damir Imamović Sevdah Takhta.

Komentari