Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan Evrope u BiH obilježen koncertom Sarajevske filharmonije (FOTO)

dan evrope (5)

Dan Evrope u Bosni i Hercegovini obilježen je koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu gdje su se okupile brojne zvanice, predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života BiH, međunarodni zvaničnici i diplomatski kor u BiH.

Uoči početka koncerta prisutne su pozdravili šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Wigemark je kazao da muzika i kultura svjedoče o onome što povezuje, pogotovo u turbulentnim vremenima. Klasična muzika je, naglasio je, jedna o evropskih vrijednosti koja ujedinjuje stoljećima širom evropskog kontineta.

– Ona prevazilazi svakodnevne raspave i mnogo je snažnija poveznica od mnogih političkih deklaracija – rekao je Wigemark te dodao da kulturno naslijeđe objedinjuje sve evropske države podjednako, bile one članice Evropske unije ili ne.

Poručio je da je ujedinjenost i poštivanje osnovnih ljudskih prava u samom srcu ideje Evrope.

Govoreći o BiH i njenom putu ka EU rekao je da će se kao multietničko i višereligijsko društvo morati prilagođavati vrijednostima EU i usvajati standarde.

– Ovaj put će biti kompliciran, ponekad čak i bolan, ali kao i bilo koja druga država s područja zapadnog Balkana BiH pripada EU – naveo je Wigemark dodajući da je BiH napravila niz ključnih koraka na tom putu uključujući podnošenje aplikacije za članstvo prošle godine.

Sada je, kaže, ključno održati postignuto i izbjeći zastoje na putu ka EU.

Dodatne reforme su potrebne, smatra Wigemark, navodeći da je javni sektor u BiH preglomazan i preskup te da često nije u mogućnosti da pruži usluge građanima koje oni kao poreski obveznici plaćaju.

– Potrebno je otvoriti još mnogo više radnih mjesta i iskorijeniti korupciju. Ništa od ovoga se ne može desiti preko noći, ali može ‘korak po korak’ – naglasio je Wigemark.

Poručio je da EU u BiH nije naivna te da dobro vidi šta se dešava i ko šta kome radi, ali i da su institucije EU u BiH prisutne da pruže pomoć i podršku.

– Želimo da vas uskoro vidimo kao državu koja je ispunila uslove da postane članica Unije. Naša vrata su vam otvorena, ali najveći dio promjene mora doći iznutra – potcrtao je Wigemark.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je istakao da je 9. maj u BiH važan iz dva razloga, jer se obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom.

– Nadamo se da ćemo Dan Evrope uskoro obilježavati i kao punopravna članica. Za nas je to veoma značajno jer prihvatajući evropske vrijednosti mnogi od naših sukoba će automatski nestati – naveo je Ivanić dodajući da je najveća obaveza na tom putu na predstavnicima BiH.

Poručio je da BiH ima šta unijeti u EU, ”zanimljivu politiku”, ali i puno bolje od politike, od prirode do kulture, nauke i ekonomije.

Koncertu su prisustvovali brojni predstavnici političkog i javnog života među kojima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te ambasadori nekoliko država u BiH, i druge zvanice.

Dan Evrope slavi se svake godine 9. maja u povodu godišnjice historijske Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. To je i prilika da se slave dostignuća EU, trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.