Kultura

obala art centar

Dan ljudskih prava uz film “Acasă, moj dom/Acasă”

10/12/2020

Film će tom prilikom biti dostupan online, besplatno u cijeloj Bosni i Hercegovini na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 10 sati do ponoći

Projekcijom filma “Acasă, moj dom” Radua Ciorniciuca, dobitnika Nagrade za ljudska prava 26. Sarajevo Film Festivala (2020), danas će biti obilježen Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji Ambasade Nizozemske u BiH i Obala Art Centra.

Film će tom prilikom biti dostupan online, besplatno u cijeloj Bosni i Hercegovini na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 10 sati do ponoći.

Gledatelje će prije početka projekcije videoporukom pozdraviti ambasador Nizozemske u Sarajevu Reinout Vos, reditelj filma Radu Ciorniciuc i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Film se prikazuje s titlovima na BHS i engleskom jeziku. Bit će prikazan besplatno na ondemand.kinomeetingpoint.ba, a broj kodova je ograničen.

To ostvarenje (Rumunija, Njemačka, Finska) prati porodicu Enache, devetero djece i njihove roditelje, koji su dvije decenije živjeli u kolibi u divljini bukureštanske delte, jednog od najvećih urbanih prirodnih rezervata na svijetu s jezerima i stotinama životinjskih i rijetkih biljnih vrsta.

Kada su vlasti odlučile preuzeti taj jedinstveni urbani ekosistem, porodicu Enache deložiraju i sele u grad koji za njih predstavlja nepoznat svijet. Djeca koja su život provela u divljini moraju se navići na gradski život.

Umjesto da plivaju u jezeru, moraju ići u školu, a ribarske štapove mijenjaju za mobilne telefone. Njihov identitet je doveden u pitanje i preobražen ujedno s njihovim osjećajem slobode i porodičnim vezama.

Kraljevina Nizozemska je od 2019. godine pokrovitelj Nagrade za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, koja se dodjeljuje u Takmičarskom programu – dokumentarni film ostvarenju koje obrađuje tematiku ljudskih prava.

Sarajevo Film Festival kroz taj program prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te obilježavanjem Dana ljudskih prava nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava, saopćeno je.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.