“Dan otvorenih vrata” Akademije likovnih umjetnosti

alu

Akademija likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo danas je organizovala “Dan otvorenih vrata” da bi budućim studentima prezentovala rad te visokoškolske institucije.

Asistentica na ALU Nela Hasanbegović rekla je da je osnovni cilj “Dana otvorenih vrata” predstaviti život i rad Akademije.

Tako su brojni zainteresovani imali priliku da se upoznaju o uvjetima upisa na ALU, ali i historijatu Akademije te o nastavnom procesu.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Zakonom o njenom osnivanju, donesenim iste godine, utvrđeni su i njeni osnovni zadaci, prije svega obrazovanje likovnih umjetnika i organizovanje nastave za obrazovanje natavnika likovnog vaspitanja za osnovne i srednje škole.

Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori, kulturni djelatnici. Historičar umjetnosti i prvi dekan Akademije Muhamed Karamehmedović, akademski slikari Nada Pivac, Mersad Berber i Boro Aleksić te akademski kipari Alija Kučukalić i Zdenko Grgić samo su neka od imena slavnih profesora – osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Akademija djelatnost od 1981. godine obavlja u renoviranoj i adaptiranoj zgradi bivše evangelističke crkve.

Čine je šest specifičnih odsjeka s većim brojem izbornih predmeta: Nastavnički odsjek, Odsjek slikarstvo, Odsjek kiparstvo, Odsjek grafika, Odsjek grafički dizajn i Odsjek produkt dizajn.