neum

Danas počinje Festival animiranog filma NAFF

9621_NAFF

Sedam je članova stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, a riječ je o profesionalcima iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021

Danas počinje 16. izdanje Festivala animiranog filma NAFF 2021, koje će se sljedećih šest dana održati u online formatu u organizaciji Udruge mladih KAN.

Na ovogodišnji festival stiglo je rekordnih 3.080 prijava iz 108 zemalja svijeta, a nakon selekcije odabrano je 123 filma za natjecateljski program i 68 filmova koji će biti prikazani u panorama programu.

– Unatrag nekoliko godina NAFF ruši rekord brojem pristiglih filmova i zemalja iz kojih oni dolaze na natječaj. Usporedbe radi, prošle godine je na natječaj pristiglo malo manje od 2000. Dakle, iako je bila pandemijska godina svijet animacije očito ne miruje, on radi – izjavila je za Fenu glasnogovornica NAFF-a Mia Bojičić.

Sedam je članova stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, a riječ je o profesionalcima iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će književnik i dramaturg Miro Gavran (Hrvatska), profesorica povijesti umjetnosti, glazbenica i više puta nagrađivana autorica animiranog filma Mindy Johnson (SAD), redatelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometražnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH ali i u svijetu Miroslav Mandić (BiH).

U žiriju su i akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije Ana Nedeljković (Srbija), animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti Lucija Bužančić (Hrvatska), redateljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima Sabrina Begović – Čorić (Bosna i Hercegovina) i redateljica animiranih filmova Anne Huynh (Francuska), inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica nagrade za likovnost.

Osam je nagrada na ovogodišnjem NAFF-u, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

– Prošle godine zbog pandemije nismo imali sadržaje kojima NAFF inače obiluje te ćemo ove to pokušati nadomjestiti s dvije video konferencije i tri stručna predavanja, u online sferi. Animatori, autori, stručni žiri, moći će razmjenjivati svoja mišljenja, iskustva i diskutirati o određenim temama iz svijeta animacije – kazala je Bojičić.

Po njezinim riječima, svi koji žele pratiti ovogodišnji festival mogu se obratiti organizacijskom timu na službenoj stranici NAFF-a i zatražiti pristupnu šifru.

Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također, bit će upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.