mostar

Danas počinje Napretkov tjedan kulture

landeka

Zbog velepošasti koronavirusa koncert će se održati bez nazočnosti publike uz online prijenos putem Facebook stranice Kosače i HKD Napredak, izvijestili u ponedjeljak su iz tog kulturnog društva

Napretkov tjedan kulture 2021., u organizaciji HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, obogatit će kulturni život Grada Mostara i cijele Hercegovine kroz cijeli ovaj tjedan, počevši od danas, u 19 sati, kada je na programu koncert glazbenog napretkovog trija ‘Senso’ u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Zbog velepošasti koronavirusa koncert će se održati bez nazočnosti publike uz online prijenos putem Facebook stranice Kosače i HKD Napredak, izvijestili u ponedjeljak su iz tog kulturnog društva.

Inače, ovaj glazbeni trio osnovan je na inicijativu dopredsjednika HKD Napredak Miroslava Landeke, a čine ga vrsne glazbenice – mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo.

Napretkov trio Senso počastit će glazbene sladokusce vrhunskim djelima, između ostalog ‘Santa Lucia’, ‘Oblivion’, ‘O, sole mio’, potom arijom ‘Habanera’ iz opere ‘Carmen’, ‘Neka cijeli ovaj svijet’ iz mjuzikla ‘Jalta, Jalta'…

Iako je prvotno planirano da se otvorenje Napretkovog tjedna kulture održi pred publikom te da ljubitelji glazbe svojim prisustvom uveličaju ovaj koncert i kulturnu manifestaciju koja je proglašena za manifestaciju od interesa za cijelo Hrvatsko kulturno društvo Napredak, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Napretkovci su bili prinuđeni organizirati ovu glazbenu poslasticu preko live stream prijenosa.

Kao i ovaj prvi koncert, i ostali glazbeni događaji u sklopu Napretkovog tjedna kulture 2021. ostat će zabilježeni kroz online platforme te je u četvrtak, 25. ožujka, u 19 sati, također u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, zakazan premijerni koncert jazz kvarteta Birdland, kojeg čine Ivana Zrimšek Šaravanja, Mario Brkić, Marko Jakovljević i Josip Bošnjak.

Dan prije, u srijedu, 24. ožujka, u Kosači će biti upriličeno otvaranje izložbe ‘Stećci – svjetska baština UNESCO-a’ koja će do nedjelje, 28. ožujka, biti otvorena za javnost.

Organizatori za petak, 26. ožujka, u katedrali Marije Majke Crkve najavljuju online Napretkov korizmeni koncert na kojem će nastupiti Monija Jarak Mikulić, Katja Krolo Šarac i Marijo Bevanda.

Napretkov tjedan kulture završava u subotu, 27. ožujka, predstavljanjem knjige ‘Busovača, lijepa si k’o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače’ Ivana Križanovića.