Kultura

filmski muzej

Dani otvorenih vrata u “Muzeju Valter brani Sarajevo”

06/08/2019

Film je kultno djelo iz tog historijskog perioda i jedan od simbola Grada Sarajeva

Muzej „Valter brani Sarajevo“, povodom postavke voštanih figura likova lažnog Valtera (Dragomir Bojanić Gidra) i njemačkog oficira Bischopa (Rolf Rommer) iz kultnog filma, organizira Dane otvorenih vrata za goste Sarajevo Film Festivala ali i za sve druge koji žele da posjete taj jedinstveni filmski muzej na Balkanu i to od 16. do 18. augusta, najavljeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Osim posjete i obilaska muzeja uz vodiče muzeja, Filmski centar će u Muzeju prikazivati igrane filmove reditelja Hajrudina Šibe Krvavaca (Vrtlog, Diverzanti, Most i Partizanska eskadrila, ali i druge velike naslove iz prošlosti bh. kinematografije (Sjećaš li se Dolly Bell, Mali vojnici, Bitka na Neretvi, Miris dunja i druge). Za neke od naslova osigurani su i titlovi na engleskom jeziku.

“Valter brani Sarajevo“ je filmski muzej posvećen istoimenom slavnom akcionom filmu Hajrudina Šibe Krvavca (1926.-1992.), smješten u Filmskom centru Sarajevo, u središtu grada, nedaleko od pijace Markale.

Film „Valter brani Sarajevo“ (1972) govori o Vladimiru Valteru Periću, vođi pokreta otpora u Sarajevu okupiranom od nacističkih snaga tokom Drugog svjetskog rata. Valter je ubijen samo nekoliko sati prije nego što je grad konačno oslobođen, braneći tadašnju glavnu gradsku elektranu.

Film je kultno djelo iz tog historijskog perioda i jedan od simbola Grada Sarajeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.