Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dani turskog filma” otvoreni u Mostaru

Dani turskog filma

Projekcijom komedije “Vizontele” u Narodnom Pozorištu Mostaru večeras su svečano otvoreni “Dani turskog filma”, koji ljubiteljima sedme umjetnosti u gradu na Neretvi u periodu od 17. do 21.srpnja premijerno donosi sedam turskih filmova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dani turskog filma” održavaju se u organizaciji Yunus Emre instituta u Mostaru u okviru tradicionalne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto”.

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru, Yunus Dilber ističe kako je ovo druga aktivnost koju Institut Yunus Emre organizira u sklopu ovogodišnje manifestacije “Mostarsko ljeto”, iako je po prvi put jedan od organizatora ove tradicionalne mostarske manifestacije. “Dani turskog filma”, kako je naglasio, u Mostaru se ne održavaju prvi put, ali su prvi put dio manifestacije “Mostarsko ljeto”, zbog čega je izuzetno ponosan.

“Potrudili smo se da napravimo neki izbor u kojem će se nalaziti i komedije i drame i pustolovni filmovi. Nadam se da će mostarska publika, pogotovu oni koji su filmofili među Mostarcima vidjeti neke dobre filmove na ovome Festivalu i da će im se svidjeti naša kinematografija”, kazao je Dilber.

On je napomenuo da sve aktivnosti Instituta Yunus Emre zainteresirani mogu pratiti na njihovom Facebook profilu, ali i sugerirati ono što ih zanima, jer cilj je, kako je poručio, publici udovoljiti i pripremiti program u kojem će uživati.

Direktor Narodnog Pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović ističe kako će “Dani turskog filma” koji se održavaju u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto” značajno obogatiti kulturno scenu grada na Neretvi, kad je većina ustanova i institucija zatvorila svoja vrata.

“Turski kulturni centar Yunus Emre od svog osnivanja u Mostaru sigurno mogu reći da je dobro obogatio kulturnu i društvenu scenu svojim programima. Postavljaju standarde i za nas koji smo ovdje starosjedioci. Na neki način i nas motiviraju da radimo bolje i da ih na neki način pratimo u stopu u njihovim aktivnostima”, kazao je Mujkanović.

“Dani turskog filma”, uz komediju “Vizontele”, iz bogate turske kinematografije donose publici u Mostaru filmove: “Moj otac i moj sin”, ” Veseli život”, “120”, “Duga priča”, “Bandit”, te ” Djevojka sa crvenom maramom”.

Projekcije svih filmova, nakon svečanog otvaranja, održavat će se u prostorijama Instituta Yunus Emre u Mostaru, u terminima 16 i 20 sati u periodu od 17. do 21. srpnja ove godine.