obilježavanje stogodišnjice

Decembarski repertoar NPS u znaku premijere baletne predstave “Žetva”

211201_nps

Koreografiju potpisuje Edina Papo, a dirigentica je Samra Gulamović. Prva premijera planirana je za utorak, 28. decembra, a druga u srijedu, 29. decembr

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja s obilježavanjem stogodišnjice rada i postojanja.

Nakon što su u oktobru i novembru upriličena premijerna izvođenja dramske predstave “Protekcija” i operne predstave “Prodana nevjesta”, decembar je rezervisan za baletnu premijeru “Žetva”.

Godine 1946., paralelno s Operom, osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, no pravi početak postojanja sarajevskog Baleta označila je predstava Žetva, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi, i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Koreografiju potpisuje Edina Papo, a dirigentica je Samra Gulamović. Prva premijera planirana je za utorak, 28. decembra, a druga u srijedu, 29. decembra.

Osim 70. godišnjice Baleta, obilježiti ćemo i 70 godina rada i postojanja našeg poslovnog partnera, kompanije Bosnalijek čiju podršku uživamo kroz sve naše aktivnosti, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.