Kultura

Deset godina od smrti Duška Trifunovića obilježeno izdavanjem knjige pjesama

23/02/2017

Deset godina od smrti pjesnika Duška Trifunovića obilježeno je izdavanjem knjige ”Ima neka tajna veza”, predstavljenom večeras u Sarajevu, kojom njegovi prijatelji željele podsjetiti na ovog velikana smatrajući da je prerano zaboravljen.

Trifunovićeve pjesme birao je pjesnik Stevan Tontić koji je napisao i predgovor, a urednica knjige Dragana Tomašević na predstavljanju djela u Sarajevu je kazala da je ovo mali znak pažnje i sjećanja na čovjeka kojeg je kritika proglasila jednim od najboljih jugoslovenskih pjesnika.

– Trifunović je za BiH važan jer je pet svojih najboljih knjiga objavio u glavnom gradu, ali i zbog jedne netipične pojave, uvođenja poezije u svakodnevnicu – istakla je Tomašević, dodajući da je ovaj pjesnik dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Novinar Dejan Garić je također naveo da Trifunović zaslužuje mnogo više sjećanja nego što su mu Sarajevo i BiH dali.

– Trifunović je čovjek čije stihove svi znamo, a niko ih nije učio u školi – rekao je Garić.

Podsjetio je da je više od dvije decenije života ugradio u Televiziju Sarajevo, pjesničke vode i razvoj sarajevske pop-rock škole.

– Kulture sjećanja nam ne nedostaje, ali je ona selektivna. Neke stvari su univerzalne i ne bi smjele biti podložne selektivnom sjećanju – dodao je Garić.

Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, rođen je 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Jedan je od najvećih književnika južnoslovenskih prostora s dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.