Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset godina od smrti Duška Trifunovića obilježeno izdavanjem knjige pjesama

dusko trifunovic

Deset godina od smrti pjesnika Duška Trifunovića obilježeno je izdavanjem knjige ”Ima neka tajna veza”, predstavljenom večeras u Sarajevu, kojom njegovi prijatelji željele podsjetiti na ovog velikana smatrajući da je prerano zaboravljen.

Trifunovićeve pjesme birao je pjesnik Stevan Tontić koji je napisao i predgovor, a urednica knjige Dragana Tomašević na predstavljanju djela u Sarajevu je kazala da je ovo mali znak pažnje i sjećanja na čovjeka kojeg je kritika proglasila jednim od najboljih jugoslovenskih pjesnika.

– Trifunović je za BiH važan jer je pet svojih najboljih knjiga objavio u glavnom gradu, ali i zbog jedne netipične pojave, uvođenja poezije u svakodnevnicu – istakla je Tomašević, dodajući da je ovaj pjesnik dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Novinar Dejan Garić je također naveo da Trifunović zaslužuje mnogo više sjećanja nego što su mu Sarajevo i BiH dali.

– Trifunović je čovjek čije stihove svi znamo, a niko ih nije učio u školi – rekao je Garić.

Podsjetio je da je više od dvije decenije života ugradio u Televiziju Sarajevo, pjesničke vode i razvoj sarajevske pop-rock škole.

– Kulture sjećanja nam ne nedostaje, ali je ona selektivna. Neke stvari su univerzalne i ne bi smjele biti podložne selektivnom sjećanju – dodao je Garić.

Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, rođen je 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Jedan je od najvećih književnika južnoslovenskih prostora s dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.