Kultura

trajat će do 15. maja

Deveti po redu: U Konjicu otvoren Festival glumca BiH

11/05/2022
Foto: Fena

Prigodom otvaranja gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je rekao kako je imperativ iskoristiti sve turističke potencijale, širenjem ponude kroz umjetnost i kulturu, stoji u priopćenju Grada Konjica

Deveti festival glumca Bosne i Hercegovine sinoć je svečano otvoren u Konjicu, koji će do 15. maja publici ponuditi bogat i raznovrstan program.

Prigodom otvaranja gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je rekao kako je imperativ iskoristiti sve turističke potencijale, širenjem ponude kroz umjetnost i kulturu, stoji u priopćenju Grada Konjica.

– Ulažući napore da to ostvarimo, nastojimo Konjičanima i svim posjetiteljima Konjica predstaviti djela i sadržaje visoke estetske vrijednosti, na što smo posebno ponosni, jer ovaj grad živi i diše umjetnost, što istinski umjetnici osjete i redovno mu se vraćaju. Biti domaćin jedinog festivala u BiH, koji s posebnim pijetetom posvećuje dužnu pozornost najbitnijim akterima u dramsko-scenskom procesu je posebna čast i zadovoljstvo za nas Konjičane i društvenu zajednicu u cjelini – rekao je Ćatić.

Ove godine Festival je ugostio devet profesionalnih kazališta u službenom dijelu programa, među kojima su produkcije iz BiH, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Nakon službenog otvaranja konjička publika imala je priliku pogledati predstavu “Ništa nas ne smije iznenaditi” čiju režiju potpisuje Aleš Kurt, a koja je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i “Scene MESS”.

Iduća predstava “Schindlerov lift” Kamernog teatra 55, bit će izvedena u četvrtak 12. maja.

Organizatori su i ovom prilikom izrazili zahvalnost teatarskim kućama, koje im iz godine u godinu svojim sudjelovanjem ukazuju povjerenje i doprinose kvaliteti Festivala glumca Bosne i Hercegovine.

Službenom otvaranju Festivala prethodio je OFF program “Cultural Essence”, koji je u suradnji s EU Info centrom u BiH, upriličen na platou pored Stare kamene ćuprije u Konjicu. Riječ je o sadržaju posvećenom 9. svibnju – Danu Europe, gdje su mladi konjički glumci priredili kolaž monologa europskih i svjetskih klasika književnosti i pisane riječi, objavljeno je na stranicama Grada Konjica.

I ove godine Festival će biti završen svečanim proglašenjem najbolje glumice i najboljeg glumca, uz glazbeni program u kojem će nastupiti “Lamia&band”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.