Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dio postavke „Oprostorena intima“ u Galeriji Općine Novi Grad

galerija

Dio postavke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine „Oprostorena intima“ može se pogledati u Galeriji Općine Novi Grad, smještenoj u prizemlju zgrade. Izložba umjetničkih slika poznatih bh. slikara otvorena je do srijede, 24. maja, radnim danima od 9 do 16 sati, a za posjetioce je ulaz slobodan.

Otvaranje je upriličeno uz zvuke violine, u izvođenju Nejre Kovač, u prisustvu predstavnika Umjetničke galerije BiH i drugih ličnosti iz kulturnog života BiH, te učenika i nastavnog osoblja Osnovne škole „Meša Slimović“ i drugih gostiju.

Riječ je o jednom segmentu aktualne stalne postavke, izložene na drugom spratu Umjetničke galerije BiH. Tematski je vezana za motiv bašte kao česte inspiracije umjetnika. Može se promatrati i kao neka vrsta personaliziranog pejzaža.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, koja je pripremila izložbu u sklopu saradnje sa Općinom Novi Grad.

Umjetnici koji su uvršteni u ovaj segment stalne postavke, poput Mice Todorović, Bekira Misirlića, Radoslava Tadića i Safeta Zeca, predstavljaju sam vrh bosanskohercegovačke umjetnosti, te korespondiraju i sa stranim autorima.

Prezentacija jednog segmenta stalne postavke idealna je prilika da se dio atmosfere prenese i u jedan potpuno novi prostor u prizemlju zgrade Općine Novi Grad, kao i poziv da se ostatak izložbe pogleda u Umjetničkoj galeriji BiH.

Obzirom da je u Novom Gradu malo institucija kulture, a u želji da stanovnicima približi dio kulturnih sadržaja, Općina je prije desetak dana potpisala sporazum o saradnji sa sedam institucija kulture, među kojima je i Umjetnička galerija BiH.

Umjetnička djela bit će izlagana u novootvorenom galerijskom prostoru u zgradi Općine, mjestu gdje će se promovirati kultura i druge umjetničke i estetske vrijednosti BiH. U ovoj godini planirano je održavanje 30 različitih izložbi, a uskoro će na Dobrinji biti otvoren i Centar za kulturu Dobrinja, u vili Hadžihalilovića, gdje će se održavati različiti kulturno – zabavni i umjetnički programski sadržaji.