Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmed Mahfouz

Direktor Al Jazeera Documentary Channela: Umjetnost i kultura su most koji spaja ljude

Direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahemd Mahfouz – anadolija

Priča i način donošenja te priče su važni. Glavna snaga u svemu tome su mladi koji su i direktni vinovnici promjena u društvu, rekao je direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahemd Mahfouz i najavio da će narednih godina mladi dobivati još više prostora na AJB DOC Festivalu

Direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izjavio je da jezik kinematografije i dokumentarnog filma zadire dublje i ide dalje od klasičnih medija i da ta vrsta umjetnosti ne treba biti zarobljena u dnevnopolitičke, niti bilo kakve agende, već isključivo biti fokusirana na kvalitetne priče, javlja Anadolu Agency (AA).

“Smatram da je umjetnost uslovljena onim što se dešava u politici, ekonomiji i u društvu uopće. U ovom vremenu možemo vidjeti promjene u svijetu na svim tim poljima“, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mahfouz.

Ukazujući kako se u svijetu dešavaju brojni ratovi, različiti pokreti i pandemija koronavirusa koja također utiče na socijalnu distancu, komunikacije, valute, kripto-valute i sve drugo, Mahfouz je istakao da je neminovno morala slijediti te trendove i da se u tome posebno istakla industrija filma.

Naglasio je da fotografija i vizuelnost imaju svoju snagu i da cirkuliraju u društvu mimo svih granica.

“Kada imate takvu vrstu sveopćih promjena u svijetu, umjetnost mora slijediti i propratiti te promjene. Tako je bilo i u periodu velikih globalnih promjena tokom svjetskih ratova kada smo imali mnoge pokrete i možemo ih pratiti i kao pokrete u umjetnosti. To utiče na umjetnost uopće, a ne samo na pojedine njene oblast. Utiče to na kinematografiju, književnost, slikarstvo i sve druge vrste umjetnosti i čovjekova života. To je svojevrsna refleksija dešavanja u društvu i neka vrsta dokumenta o dešavanju u tom trenutku. Kada se dešava mnogo promjena u svijetu, umjetnost mora bit tu da to proprati“, smatra Mahfouz.

Naglasivši da mediji kao takvi imaju svoju ulogu u društvu, a da je svakako ima i umjetnost koja dokumentira duh nekog vremena, Mahfouz je kazao da umjetnost i kultura treba da budu svojevrsni most koji spaja ljude, bez obzira na dnevnopolitičku agendu i da to treba prepoznati i na Balkanu i iskoristiti tu dimenziju umjetnosti.

“Svi mi vjerujemo da kultura ima dublje korijene od politike koja je promjenljiva. Čovječanstvo, dakle svi smo isprepleteni mnogim sličnostima i zajedničkim vrijednostima. Umjetnost treba da nam ukaže na ono što nam je zajedničko, pa pokušavamo da budemo podalje od onih promjenljivih politika i fokusiramo se na naše dublje korijene, kulturu. Smatram da umjetnost to može“, istakao je Mahfouz.

U Sarajevu danas završava četvrto izdanje AJB DOC Festival, a Mahfouz je rekao i da je uvijek vjerovao u taj projekt koji je veliki događaj, baza na ovom području. Čestitao je osoblju uključenom u organizaciju Festivala, a posebno na uspjehu prevazilaženja posljedica pandemije COVID-19.

“Ono što želimo je da naredne godine i godina proširujemo ovaj festival i na globalni nivo. Moramo rasti, biti sveobuhvatniji jer bez toga nećemo imati uspjeh. Kada se želi postati dijelom elite, onda i fudbalski klubovi igraju prijateljske mečeve s Real Madridom i drugim vrhunskih timovima da bi stekli to potrebno iskustvo. Ista je situacija s ovakvim festivalima. Oni vam nude da svo potrebno iskustvo nađete na jednom mjestu. Zato sam uvjeren da će AJB DOC za pet godina biti glavni skup te vrste u regionu i šire“, mišljenja je Mahfouz.

Ovogodišnji Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoren je uz najavu da će četvrto izdanje festivala obilježiti važne vijesti vezane za novu platformu za industriju, koja će biti pokrenuta na jubilarnom 5. AJB DOC Film Festivalu 2022. godine.

Najavljen je AJD Industry Day kao međunarodna platforma koja je usmjerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

Najavljeni AJD Industry Days @ AJB DOC pružit će autorima dokumentarnih filmova mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

“Na kraju krajeva, veliki projekti i sve se radi za publiku. Zato smatram da je to višestrana dobit jer neko plaća, da bi neko sklapao saradnju i pravio filmove, koji će bili prikazani publici koja uživa u tome. Prije dvije godine smo počeli razgovarati kako da učinimo AJB DOC još profesionalnijim, još više usredotočenim na umjetnost dokumentarnog jezika i tako smo došli na ideju ujedinjenja iskustava i kreiranja nove platforme“, rekao je Mahfouz.

Ističući kako Balkan ima veliku historiju kinematografije i istaknute stvaraoce filmova, Mahfouz je kazao da je Al Jazeera preuzela vodeću ulogu u unapređenju dokumentaraca. Zato ćemo u narednim godinama raditi na tome i davati šansu mladim jer nije sve u novcu, već se radi i o vrijednoj razmjeni iskustava“, pričao je Mahfouz.

Naglasivši da jezik kinematografije i dokumentarnog filma ide dublje i dalje od klasičnih medija, Mahfouz je kazao da ta vrsta umjetnosti ne treba biti zarobljena u dnevnopolitičke, niti bilo kakve agende, već isključivo biti fokusirana na kvalitetne priče.

“Priča i način donošenja te priče su važni. Glavna snaga u svemu tome su mladi koji su i direktni vinovnici promjena u društvu“, zaključio je Mahfouz.