Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ismet Ovčina

Direktor NUB BiH predsjedavao sjednicom Savjeta COBISS.Net

ovcina ismet (1)

Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a u Savjetu COBISS.Neta istakao je potrebu uske saradnje kako bismo povećali razmjenu znanja i unaprijedili svoje aktivnosti u oblasti obrazovanja, odnosno obučavanja

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina predsjedavao je šestom sjednicom Savjeta COBISS.Net-a, koja je održana putem Zooma.

Savjet COBISS.Net čine direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Albanije), saopćeno je iz NUB-a BiH.

U COBISS.Netu sudjeluje više od 1.400 biblioteka iz regiona, a ukupan broj zapisa u bazi iznosi oko 33 miliona. Osim predstavnika nacionalnih biblioteka i rukovodilaca COBISS centara sjednici je prisustvovao predstavnik UNESCO-a Bhanu Neupane i direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM) Aleš Bošnjak.

Razgovaralo se o Projektu razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.Net-a, mogućnostima uključivanja Hrvatske u mrežu COBISS.Net-a, suradnji nacionalnih knjižnica, na kraju je bilo predstavljanje Unpaywall-a (otvorenog pristupa besplatnim akademskim resursima). Veoma je značajno istaći da UNESCO podržava umrežavanje biblioteka regiona u sistem COBISS, a kroz zajedničke projekte dogovorena je i finansijska podrška.

Aleš Bošnjak naglasio je da će preostala dva mjeseca ove godine biti veoma aktivna, te informisao da je slovensko Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta dodijelilo ukupno 20.000 eura za ovu godinu, uz preporuku da se iznos potroši u skladu s brojem biblioteka koje učestvuju u mreži COBISS.Net u pojedinačnoj državi članici.

Sredstva će se dodijeliti članicama na osnovu akcionog plana i prijedloga na šta će se sredstva potrošiti, a IZUM preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka, a što su članovi Savjeta jednoglasno prihvatili.

Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a u Savjetu COBISS.Neta istakao je potrebu uske saradnje kako bismo povećali razmjenu znanja i unaprijedili svoje aktivnosti u oblasti obrazovanja, odnosno obučavanja.

Naglasio je da ukoliko bi predloženi projekti bili u okviru otvorenog znanja, UNESCO bi sa zadovoljstvom učestvovao sa nekoliko hiljada eura u tim projektima.

Savjet COBISS.Net je za novog člana prihvatio Hrastelja Gašpera, rukovodioca slovenskog UNESCO ureda.

Sumirajući sjednicu Ismet Ovčina, predsjednik Savjeta COBISS.Neta je istakao značaj navedenih prijedloga i zaključaka za aktivnost članica COBISS.Neta, zahvalio je svima na podršci, učesnicima na učešću i izrazio nadu da će se sljedeći sastanak i godišnja konferencija COBISS održati uživ, saopćeno je.