Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dirigent TURKSOY-a: BiH je zemlja bogate kulture

Mustafa Mehmandarov

Rukovoditelj međunarodnog omladinskog kamernog orkestra TURKSOY Mustafa Mehmandarov pod čijom je dirigentskom palicom održan niz koncerata u Sjedinjenim Američkim Državama, diljem Europe i Azije sa svjetskim klasicima i jedinstvenim muzičkim djelima iz 14 zemalja, članica TURKSOY-a po prvi put sa svojim orkestrom boravi u Bosni i Hercegovini.

„Želim na najbolji način predstaviti svoj orkestar i svoju kulturu interpretirati na najbolji mogući način i podijeliti sa slušateljima u Bosni i Hercegovini“, kazao je maestro Mehmandarov u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prilikom posjete Mostaru od kuda je sinoć sa svojim orkestrom započeo turneju po Bosni i Hercegovini.

Iako je u Mostar došao prvi put, kako kaže, grad na Neretvi ga je odmah oduševio

„Da, prvi put sam u Mostaru i osjećam se jako lijepo. Mnogo mi se svidjela kultura u Mostaru jer je mnogo bliska kulturi u kojoj ja živim u Azerbejdžanu. Ljudi su topli i ljubazni što me mnogo raduje“, kazao je Mehmandarov.

Iako je s ciljem promocije turske kulture sa svojim orkestrom putovao diljem svijeta kako ističe, teško mu je izdvojiti neko mjesto ili nastup jer je svako gostovanje za njega i njegov orkestar, koji ima misiju kroz muziku oplemeniti mjesta u koja dolazi, na svoj način značajno.

„Moram reći da mi se Mostar jako sviđa, ali da kažem da mi se sviđa više od ostalih ne bi bilo ispravno reći, jer svako mjesto za sebe je posebno i na svoj način ima ljepotu, kao što mi je lijep zaista Mostar. Ali jako sam sretan što sam ovdje i što predstavljam svoju grupu, odnosno orkestar i kulturu baš kroz muziku“, ističe Mehmandarov.

Muzika je za njega kako naglašava, nešto uzvišeno što se ne može opisati nego samo živjeti.

„Muzika je izražavanje osjećaja koji se ne može riječima drugim ljudima prenijeti. Muzika priča na svoj način priču o životima, o ljubavi i stanjima koja se mogu opisati samo kroz muziku i nikako drugačije“, pojasnio je Mehmandarov.

Inspiraciju, kako ističe, pronalazi u svim porama života, a suradnju ostvaruje diljem svijeta, te se nada da će uskoro ostvariti suradnju i s muzičarima iz Bosne i Hercegovine.

„S obzirom na to da prvi put nastupam u Bosni i Hercegovini nisam imao priliku da se vežem s nekim poznatim ličnostima iz Bosne i Hercegovine, ali me raduje činjenica da ću interpretirati svoja djela sa svojim orkestrom u Bosni i Hercegovini i da će to više povezati ljude, da ću na neki način u dogledno vrijeme ostvariti i suradnju sa bh. muzičarima“, kaže Mehmandarov.

Izrazivši nadu da će nakon prvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu sa svojim orkestrom uz nesvakidašnje izvedbe svjetskih klasika i jedinstvenih muzičkih djela iz 14 zemalja, članica TURKSOY-a ostaviti trag koji će jamčiti ponovne dolaske, on je priznao u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da se u kratkom razdoblju zainteresirao za kulturu i muziku u BiH.

„Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu počeo sam se interesirati za muziku ovog podneblja. Počeo sam na internetu čitati o bosanskohercegovačkoj kulturi o bosanskohercegovačkim pjesmama, o muzici, o djelima. Moram priznati da prije nikad nisam imao mogućnosti da slušam tu muziku, a posebno sevdah, koji izaziva osjećaj ponovnog rođenja“, zaključio je Mehmandarov.