"Večer klasične gitare"

Đani Šehu održao koncert na Mostarskom ljetu

djani sehu

Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod svjetski priznatih profesora i umjetnika

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2019.” u srijedu navečer organiziran je koncert “Večer klasične gitare” na kojem je nastupio Đani Šehu iz Sarajeva.

Šehu je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u rodnom gradu, a po završetku srednje škole, započinje studije gitere na Ecole Normale de Musique Alfred Cortot u Parizu, u klasi prof. Rafael Andie. Godine 2000. odlazi u Beč gdje započinje studije na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Diplomirao je 2006. godine, na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi prof. Konrada Ragossnika i prof. Alexandera Swetea. Zvanje magistra stiče 2010. u klasi prof Alexandera Swetea.

Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod svjetski priznatih profesora i umjetnika. Kao solista i kamerni glazbenik, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji…

Surađivao je sa Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim gudačim kvartetom, te Tonart Sinfonietta iz Austrije. Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Iz njegove klase izašla je nekolicina mladih umetnika koji su skrenuli pažnju stručne javnosti svojim uspjesima na takmičenjima i koncertima u zemlji i inostranstvu.

Aktivno održava koncerte, majstorske tečajeve, te sudjeluje kao predavač i član žirija na festivalima i takmičenjima, u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festivala, priopćili su iz Mostarskog ljeta.