Djeca iz cijele BiH pristižu u Zenicu: Sve spremno za Dječiji festival

djeciji_festival_zenica_5

Hiljade djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu u Zenicu gdje će danas, peti put, biti održan Dječiji festival, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Dječijem festivalu, čiji je peti put organizator Institut Yunus Emre očekuje se prisustvo više od 7.000 osoba. Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta “Moj izbor je turski” uče turski jezik imat će priliku da i danas uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu. Zenica je danas u znaku dječijeg smijeha i dobrog raspoloženja.

Zamjenik direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mustafa Yildiz poručio je da je Zenica spremna za Dječiji festival.

Podsjetio je da je ovo peti put da organizuju Festival.

“Iz sedam kantona, 141 autobus dolazi u Zenicu. Svi učenici iz BiH trenutno dolaze prema Zenici”, pojasnio je Yildiz. Prema njegovim riječima, vjerovatno među učenicima ima i onih koji prvi put idu van matičnog grada. Yildiz je dodao da je sve spremno za današnju manifestaciju.

Među pristiglima je i nastavnica devetog razreda Enisa Hadžić iz Prozor-Rame.

“Sa nama je došlo 35 učenika šestog i devetog razreda koji uče turski jezik. Meni je drugi put da sam ovdje, a naša škola dolazi već četiri godine”, ispričala je Hadžić.

Sa prethodnog Festivala nosi lijepe uspomene.

Nastavnica razredne nastave iz Gradačca Zedina Deliomerović kazala je da su prvi put na Dječijem festivalu.

“Stiglo je oko 26 učenika petog razreda. Trenutno ne uče turski jezik ali su izrazili želju da bi učili. Ako to roditelji i učenici žele mi smo tu da radimo”, pojasnila je Deliomerović.

Učenik petog razreda Hamza Ahmetagić iz Gradačca prvi put je na Dječijem festivalu u Zenici. O Festivalu je pročitao i vidio mnogo toga.

“Najviše mi se sviđa mnogo djece na jednom mjestu”, kazao je Hamza Ahmetagić.

Festivalu će, pored djece i njihovih nastavnika, prisustvovati i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

Među prisutnima se očekuje i osmogodišnja Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji “Elif”. Osim koncerta grupe “Hari Mata Hari”, prisutni će moći uživati i u pjesmama na turskom i bosanskom jeziku koje će izvoditi djeca koja uče turski jezik.