Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VIJEĆNICA

Dječiji pogled kroz foto objektiv: Otvorena izložba fotografija Chrisa Leslija

Chris Leslie izlozba5

Na ceremoniji otvaranja izložbe, Anja Margetić, dogradonačelnica Sarajeva, istakla je da je jedna od uloga Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Sarajevo da promovira mir, zajednički život, pravdu i istinu

U četvrtak, 11. novembra, u sarajevskoj Vijećnici, otvorena je izložba fotografija „Dječiji pogled kroz foto objektiv” fotografa Chrisa Leslija, nastala u partnerstvu Centra za postkonfliktna istraživanja i Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji djeluje unutar Grada Sarajeva, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Britanske ambasade.

Škotski fotograf Chris Leslie je od 1997. do 1999. godine vodio fotografski projekat u podrumu sarajevskog doma za djecu bez roditeljskog staranja, Dječijeg doma Bjelave, gdje je djecu uzrasta od 6 do 16 godina učio osnovama crno-bijele fotografije i izrade fotografija. Zajedno su nastojali da dokumentuju život u gradu Sarajevu nakon rata i opsade. Osim što je djecu podučavao novim vještinama, ovaj projekat im je pružio i jedan kreativan način da rade na rješavanju trauma koje je prouzrokovao rat i gubitak roditelja. Danas otvorena izložba predstavlja do sada neobjavljene fotografije koje su tada napravili Chris i djeca iz Dječije doma Bjelave, kao i detalje o njihovom životu danas.

Na ceremoniji otvaranja izložbe, Anja Margetić, dogradonačelnica Sarajeva, istakla je da je jedna od uloga Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Sarajevo da promovira mir, zajednički život, pravdu i istinu.

„Novinari i ratni fotografi rizikovali su svoje živote kako bi zabilježili slike zvjerstava rata u BiH koje su obišle svijet i alarmirale planetarnu empatiju. Uz to, unutar razorene Bosne i Hercegovine umjetnici su učinili da građani, poput onih u opkoljenom Sarajevu ne izgube duhovni identitet. Otpor nestajanju i opsadi je bila kultura i kreativnost. Priča o opkoljenom Sarajevu nije ostala još jedna priča o stradanju, već i priča o otporu duha koji dobija razmjere epopeje.“

Njegova ekselencija Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, pozvao je građane Sarajeva da pogledaju ovu „nevjerovatnu kolekciju fotografija grada nastalih u jednom određenom trenutku iz različitih perspektiva“ i dodao:

„Ove fotografije i individualne priče koje ih prate su motivacija za nas – da budemo bolji, da podržimo mlade.“

„Velika mi je privilegija predstaviti „Dječiji pogled kroz foto objektiv“ u Sarajevu,“ rekao je fotograf i autor izložbe Chris Leslie.”

Te 1997. nismo mogli ni sanjati da će ijedna od ovih fotografija uopće uspjeti, a kamoli da će biti dijelom neke izložbe. Ove fotografije prikazuju jedno Sarajevo koje više ne postoji, sada su dio historije grada, a to što su ih napravila djeca Sarajeva čini ih još posebnijim. Sjećam se kada sam 1996. fotografirao ovo mjesto, Vijećnicu, kao prazno zgarište, a prilika da danas ovdje postavimo izložbu čini sve još dirljivijim,” rekao je Chris.

Velma Šarić, osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja koji je sa Chrisom radio na razvoju i realizaciji ovog projekta navela je da su projekti vizualne umjetnosti bitan alat za rad na zagovaranju i promociji ljudskih prava, posebno za grupe ljudi koji žive na marginama društva.

„Zahvalni smo Chrisu što je naš centar prepoznao kao glavnog partnera za ovaj projekt, ali i svima koji su podržali naš rad na ovoj izložbi. Priče sarajevske djece su danas odjeknule daleko podsjećajući nas sve na odgovornost koju imamo za najmlađe članove našeg društva, u ratu i miru.“