Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodjelom nagrada za kraj zaključeno 12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala

Pravo Ljudski Film Festival

U kinu Meeting Point sinoć je zatvoreno 12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala. Nakon 92 filma kojima smo u pet intenzivnih festivalskih dana slavili, promišljali i sanjali slobodu, nagrade za kraj dodijeljene su filmovima iz takmičarske selekcije glavnog programa extra muros, kao i Zumiraj prava film festivala za mlade Zumiraj dokumentarni film.

Prva nagrada Zumiraj prava film festivala za mlade dodijeljena je filmu “Kratka historija princeze X” Gabriela Abrantesa, zato što, kako stoji u objašnjenju žirija, na kreativan i šaljiv način približava mlade jeziku dokumentarnog filma, rekonstruiše historiju, ispisuje tekst i kreira stil glume i tempo filma na zaigran način.

„Mislimo da je ovaj film važan jer je inspirativan i postavlja izazov predrasudi da historija i historija umjetnosti ne mogu biti približene javnosti. U nama je podstaknuo novu zainteresovanost za kratki film i umjetnost na način koji nismo očekivali“, kazala je Hana Huskić u ime žirija koji je sačinjavalo jedanaest mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Posebno priznanje Zumiraj prava film festivala za mlade pripalo je filmu “Snovi bez zvijezda” Mehrdada Oskoueija, riječima žirija, potresnom filmu koji ima sposobnost predstaviti stvarne priče o mladim ženama prijestupnicama i njihovu poziciju u društvu na osjetljiv i neočekivan način, tako što pokazuje kako su u isto vrijeme osjetljive i snažne. „Ovaj film je važan jer daje novu i jedinstvenu sliku Irana i privlači pažnju na nedostatak podrške ovim ženama u sistemu obilježenom sistemskim i fizičkim nasiljem, pri čemu jedinu podršku pružaju jedna drugoj“, istaknuto je na dodjeli nagrada.

U okviru takmičarske selekcije glavnog dijela programa, extra muros, predstavljeno je osam filmova mladih dokumentarista i dokumentaristica, a glavnim priznanjem 12. Pravo Ljudski Film Festivala nagrađen je film „Sans bruit, les figurants du desert“ MML Kolektiva, za neočekivano vizualno i ljudsko proputovanje.

„Izuzetnom u ovom filmu smatramo kreativnu upotrebu forme radi stavljanja u prvi plan i davanja glasa glumcima i glumicama ućutkanim unutar filmske mašinerije“, istakli su članovi i članice žirija: Goran Dević, Jasmin Bašić, Laila Pakalnina, Anja Dornieden i Juan David Gonzalez Monroy. Dobitnici, Gilles Lepore, Maciej i Michał Mądracki, koji čine filmski kolektiv MML, nagrađeni su radom Bojana Stojčića Nedostatak traga obećava put, a u saradnji sa galerijom Duplex100m2.

Posebno priznanje dobio je film „Niñato“ Adriena Orra, zbog snage intimnog oslikavanja malih i velikih bitaka, pobjeda, ali i poraza u porodičnom životu.

Posljednja noć zaključena je premijerom pet filmova nastalih u sklopu laboratorija dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, ostvarenog u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa u BiH (ICRC) i razgovorom sa učesnicima, te projekcijom filma Bush Mama Haile Gerime.