Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autorice Džane Brkanić

Dokumentarni film BIRN-a BiH “Pod zemljom” na ovogodišnjem SFF-u (VIDEO)

Birn_Poster_Po_Zemljom_B1_BH_CMYK-1448×2048

Film o ratnoj podzemnoj bolnici BIRN-a BiH dio je programa “Bosanskohercegovački Film (BH Film)”

Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, zamjenice urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se održava od 14. do 21. augusta.

Film o ratnoj podzemnoj bolnici BIRN-a BiH dio je programa “Bosanskohercegovački Film (BH Film)”.

“Pod zemljom” donosi priču o ratnoj bolnici u Olovu koja je izgrađena pod zemljom, jer je za vrijeme rata tokom svakodnevnih granatiranja gradska bolnica bila previše izložena granatiranju. Ratna bolnica pod zemljom mjesečno je primala više od 1.300 pacijenata u kojoj su ljekari, hirurškim operacijama i intervencijama, spasili na stotine života, dok su ratne akušerke na svijet donijele oko 500 beba. Film prati priču mladih ljudi koji su na svijet došli upravo u bolnici pod zemljom u Olovu tokom rata.

“Prije nekog vremena saznala sam za bolnicu koja je za vrijeme rata u vrlo kratkom vremenu izgrađena pod zemljom. Fascinirana idejom predložila sam da je ekranizujemo, te je BIRN BiH producirao priču o nadljudskim naporima ljekara i medicinskog osoblja da u nehumanim uslovima spase na stotine života. Interesantan je podatak koliko je djece iz i okoline Olova rođeno upravo tu, bez komplikacija, pod četiri metra zemlje, bez struje, ponekad i potrebnog osvjetljenja. Zato smo pronašli neke od njih koji danas ponosno koračaju kroz život, tvrdeći da im je rađanje u takvim uslovima zapravo vodilja ‘da oni sve mogu’”, kaže Brkanić.

Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Direktor fotografije na filmu je Amel Đikoli uz podršku snimatelja Farisa Dobrače, Jasmina Jatića i Maria Iličića. Ton potpisuju Samir Hrković i Adis Baždarević, a muziku Adnan Mušanović, Elma Selimović, a autor pjesme korištene u filmu je Mujo Hodžić.

“Sretna sam što sam imala priliku biti autor ovog filma i raditi sa sjajnim ljudima, sagovornicima i ekipom, od kojih su svi dijelili moj entuzijazam o ovoj priči i ideji da baš nju treba podijeliti sa svijetom. Izuzetna je čast da se film prikaže na SFF-u, među velikanima domaće i svjetske kinematografije i poticaj da se BIRN-ove priče nastave raditi, jer su svojevrsno očuvanje historije i onoga što se dešavalo na ovim prostorima”, kazala je Brkanić.

Udruženje filmskih radnika BiH kao dio Sarajevo Film Festivala organizuje program Bosanskohercegovački Film Festival, u kojem prikazuju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove domaćih autora koji žive i rade u inostranstvu.

Ovogodišnji program BH FILM u svom petnaestom izdanju donosi 42 naslova, od kojih će 31 doživjeti svjetsku i dva međunarodnu premijeru, saopštili su organizatori.

Zbog pandemije koronavirusa, 26. Sarajevo Film Festival će u potpunosti biti održan u online formatu na platformi ondemand.sff.ba. Putem ove platforme gledateljima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.