Kultura

Dokumentarni film “Moje Pozorište – Moja Fabrika“ na FTV

18/05/2017

Kratki film “Moje Pozorište – Moja Fabrika“, urađen u sklopu obilježavanja godišnjice useljenja u sadašnju zgradu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, večeras će biti prikazan i na Federalnoj televiziji poslije “Dnevnika 3” i nakon rubrike “Kulturno“.

Kratki dokumentarni film je uradak mladog fotografa i vizuelnog umjetnika Dade Ruvića, stalnog saradnika agencije Reutersa, a film je realiziran savremenom i sofisticiranom tehnologijom u visokoj HD-rezoluciji.

U filmu se pojavljuju radnice i radnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, glumci Šefika Korkut-Šunje, Ištvan Gabor, Faketa Salihbegović-Avdagić i Snežana Vidović, šef pozornice Marko Rajić, vlasuljarka Jovanka Rajić, a narator u filmu je doajen bh. glumišta Miodrag Miki Trifunov.

Izvršna producentica filma “Moje Pozorište – Moja Fabrika“ je Merima Handanović, reditelj je Dado Ruvić, a ideju i koncept potpisuje Nedžad Fejzić.

Film “Moje Pozorište – Moja Fabrika“ prikazan je u okviru 16. Festivala bh. drame, a večeras će premijerno na televizijskim ekranima.

Nova zgrada BNP-a Zenica, za čije su arhitektonsko ostvarenje višestruko nagrađivani bh. arhitekti akademik Jahiel Finci i prof. Zlatko Ugljen, otvorena je 7. maja 1978. godine i tada je bila najveća i najfunkcionalnija teatarska zgrada u tadašnjoj Jugoslaviji.