Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastao za vrijeme opsade

Dokumentarni film „Sklonište” emitovat će se putem YT kanala SARTR-a

92147002_702264900571959_3133352494118207488_n

Dokumentarni film „Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike

U utorak 7. aprila u 18h preko YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, emitovat će se dokumentarni film „Sklonište”.

Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i svoju je premijeru imao u SARTR-u 17. maja 2017. godine.

Dokumentarni film „Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave „Sklonište” 6. 9. 1992.

Predstava „Sklonište”, u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

„Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobeđuje.” – Jovan Divjak.

„Nije bilo bolje ideje u haosu rata, nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći sa prvom predstavom. I to sa predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom.” – Aleš Kurt

Režija i montaža filma/ Emir Z Kapetanović

Kamera/ Almir Đikoli

Ton/ Samir Hrković

U filmu učestvuju/ Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.