Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokumentarno-umjetnička serija fotografija Ivana Hrkaša

ivan hrkas – foto

Bamitbah (U kuhinji) je dokumentarno-umjetnička serija fotografija Ivana Hrkaša o svakodnevici u Jevrejskoj opštini danas. Autor vizuelno bilježi prostor kuhinje i blagovaonice u Jevrejskoj opštini, svakodnevne situacije, ljudske sudbine, duh i zajedništvo jedne male ali otvorene zajednice u gradu koji je doživio brojne transformacije (kulturne, društvene, ekonomske, istorijske) u posljednja dva desetljeća. Hrkaš portretiše redovne posjetioce, uglavnom korisnike Jevrejske kuhinje, koja je svoja vrata otvorila svim građanima Sarajeva. Tim fotografskim zapisima prepričava ispovijesti ljudi, istoriju jedne zajednice, arhivira dio sjećanja više generacija.

Jevrejska zajednica se pokazala otvorenom prema svim narodima i kulturama, posebno u zadnjim ratnim sukobima, kada, od 1992. godine, pruža pomoć svim građanima opkoljenog Sarajeva – u vidu hrane, lijekova, odjeće i svih drugih potrepština. Kako su turbulentne ratne godine učinile da je većina stanovništva, pa i članova jevrejske zajednice u Sarajevu, napustila grad (neki su se vratili, a neki su ostali daleko od svoje domovine), život u Jevrejskoj opštini se također promijenio. Ali ono što je ostalo isto je duh zajedništva, otpor prema nedaćama, susretljivost, suosjećanje koje i danas svaki posjetilac, pa makar i nakratko došao u ovaj prostor, može osjetiti.

Ivanu je bilo 13 godina kada je s roditeljima napustio ratom zahvaćeno Sarajevo. U Jevrejskoj opštini Ivan je usvojio važne lekcije o odrastanju, a sjećanja na te dane će mu narednih godina olakšati život u dalekom Izraelu. Iz potrebe da javnost na svoj način upozna s magičnim mjestom djetinjstva, Hrkaš započinje priču o jedinstvenom prostoru koji egzistira nesmetano naspram političkih tranzicija i ekonomskih promjena; mjestu mira i opuštenosti koje je ostalo zaštićeno u hektičnom vremenu stalnih promjena, nedostatka moralnih i porodičnih vrijednosti, brisanja tradicije i svjetonazora.

Bamitbah je emotivno putovanje kroz sjećanja na vlastito iskustvo unutar jedne kolektivne prošlosti i jedino se može doživjeti (ili pak proživjeti) kao reminiscencija nekog sretnijeg doba.

Otvorenje izložbe je u utorak 7. novembra, u 17 sati u Franjevačkoj galeriji.