Kultura

75. godišnjica osnivanja

Doršner NUB-u uručio kolekciju od 444 naslova

13/11/2020

U toku djelovanja sistematski je sakupljao i studirao stručnu literaturu i prenosio znanje mlađim generacijama, a biblioteka je preživjela i opsadu Sarajeva i razorna granatiranja

Povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja i rada Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine arhitekta Zoran Doršner poklonio je toj instituciji vrijednu kolekciju knjiga od 444 naslova čime je NUB obogatio svoje fondove.

Arhitekta Zoran Doršner, poznat je po mnogim svojim ostvarenjima u BiH, a jedno od njih je i učešće u izradi Prostornog plana PP ZOI 84 i autor Ski centra Bjelašnica i RP Jahorina.

Poklon je ostavština njegovog oca Rudolfa Doršnera. Publikacije, od kojih najstarija datira iz 1856. godine, štampane su pretežno u gradovima BiH, regije te Evrope: Pragu, Brnu, Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, Lajpcigu, Štutgartu – na njemačkom, češkom, slovenačkom i BHS jezicima.

Rudolf Doršner (1896-1982) diplomirao je na Visokoj poljoprivrednoj školi u Taboru kod Praga 1924. godine. Nakon eksperimentiranja s novim sortama u vinogradarstvu i košnicama u pčelarstvu na velikom obiteljskom imanju u rodnom Trebinju, službovao je od 1932. do 1972. godine u BiH i Hrvatskoj (Mrkonjić Grad, Jajce, Derventa, Bjelovar, Tuzla), a zadnjih decenija u Privrednoj komori BiH u Sarajevu, gdje je nagrađivan državnim priznanjima za predan rad na edukaciji poljoprivrednika BiH, posebno za uzgoj krmnih kultura.

U toku djelovanja sistematski je sakupljao i studirao stručnu literaturu i prenosio znanje mlađim generacijama, a biblioteka je preživjela i opsadu Sarajeva i razorna granatiranja.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina primio je arhitektu Doršnera i njegovu suprugu arhitekticu Dragicu kada je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na doniranim publikacijama koja će ubuduće biti na raspolaganju korisnicima te je Doršneru uručio zahvalnicu, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.