Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nps

Drama i balet na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

predstava Snijeg

Ulaznice možete kupiti na blagajni NPS koja radi u terminima od 9:00 -11:30 sati i od 15:30 -19:30 sati

“Snijeg” dramska predstava koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, adaptaciju teksta i dramatrugiju potpisale Bojana Vidosavljević i Emina Omerović na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena u utorak, 18. 2. 2020. godine sa početkom u 19:30 sati.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta. Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – „tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši“. Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu. U nepunih 72 sata,

Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje. Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.

Bojana Vidosavljević i Emina Omerović

U srijedu, 19. 2. 2020. godine u 19:30 sati, svi ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u baletu „Ples sa Mozartom“ rađen na muziku W. A. Mozarata, za koji je koreografiju i režiju potpisala Nermina Damian. Ne propusitite ovaj raskošni balet i vrsnu igru ansambla Baleta NPS, koji će vas voditi kroz istoriju igre. Predstava će biti izvedena u okviru festivala Sarajevska zima.

RIJEČ KOREOGRAFA

Poslije koreografija za predstave Palčica i Les Petits Riens (Male stvari) postavlja se pitanje zašto opet Mozart? Zato što je njegova muzika kao zraka sunca koja obasjava dušu, zato što kroz njegovu muziku umjetnost plesa evocira porijeklo instinstog ekspresivnog gesta.

Ples i muzika nas prenose svojom magijom u drugu dimenziju, u neko drugo vrijeme i stvaraju mogućnost dubljeg poniranja u nas same.

Pokretom i plesom igrači će nam prenijeti svu emociju i energiju života. Na sceni, pod svjetlom reflektora, otkrivam davno zaboravljene, predivne historijske barokne plesove: Simfoniju Haffner No. 35, a posebno Koncert za klavir i orkestar No. 21, koji su me inspirisali da kroz koreografsku slobodu i fantaziju stvorim baletsku predstavu.

Naslov predstave Ples sa Mozartom, najavljuje ljepotu plesa!

Ovaj buket koreografskih ideja, poklanjam publici!

Ulaznice možete kupiti na blagajni NPS koja radi u terminima od 9:00 -11:30 sati i od 15:30 -19:30 sati.