Drama i opera na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (VIDEO)

ozaloscena PORODICA 1

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak, 3. 3. 2017. sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena komedija Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Ahmeda Imamovića.
Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Nušić tokom tri čina do kreaja raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Prepoznatljivi likovi u bliskim nam mukama izazivaju smijeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, uspostavljaju apsurdnu logiku dokazujući svoja prava na nasljedstvo preminulog rođaka, istovremeno dokazujući sumnjive rodbinske veze.

Ovaj tekst nudi splet jako dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i nadasve komičnih situacija. Istinsko ‘nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom. Predstava ‘Ožaloščena porodica’, daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati.

U subotu, 4. 3. 2017. svim ljubiteljam operne umjetnosti Narodno pozorište Sarajevo će prirediti izvedbu opere “La Traviata” Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa, pod dirigentskom palicom Andrije Pavilća , uz pratnju Sarajevske filaharmonije. U predstavi učestvuju, Hor i solisti Opere NPS i balet NPS. U glavnoj ulozi pojavit će se Aida Čorbadžić. Početak predstave je u 19:30 sati.

Travijata je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sâm priredio prema svojem romanu Dama s kamelijama (1852.). Verdijeva je opera praizvedena 6. marta 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

Travijata je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici da je srce važno, da na koncu trijumfira ljubav.

Pri kupovini ulaznica za operu “La Traviata”podsjećamo Vas na pogodnost “Ususret proljeću”.