Kultura

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo gostuje u Požarevcu

03/09/2018

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će gostovanje u Požarevcu na Festivalu „Viminacium fest-Mitovi stari i novi“ sa predstavom „Feničanke“ , u režiji Ozrena Prohića.
U takmičarski dio programa, pored naše dramske predstave „Feničanke“, selektor Festivala, glumac i režiser Mihajlo Nestorović, uvrstio je još četiri predstave.

Zagrebačko pozorište „Gavela“ će izvesti komad pod naslovom “Ričard III”, Dječije pozorište Republike Srpske izvest će predstavu “Odisej – san o povratku”. Ansambl nacionalnog teatra iz Beograda predstavit će se antičkom “Elektrom”, dok će Narodno pozorište iz Novog Sada izvesti “Hasanaginicu”.

„Feničanke“ u izvedbi NPS na programu su u srijedu 5. septembra 2018. godine u 20:00 sati.

Adaptacija antičke drame „Feničanke“ (Euripid) Lade Kaštelan korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promjenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno, ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka. Opće stanje je strepnja – iščekivanje katastrofe, da sve nestane i pretvori se u prah.

U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada. Žene su u centru dešavanja, mnogo su zastupljenije nego u Euripidovom djelu. Niko ne živi život, već svi gledaju kako prolazi pored njih. Kada donesu odluku da reagiraju, tada je već prekasno. I tako ukrug. Svi čekaju bolje sutra koje nikada neće doći, jer ono je u nama, a ne izvan nas. Trebamo učiniti da nam bude bolje, a ne čekati da neko to učini za nas.

U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.

Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić.
Festival „Viminacium fest – Mitovi stari i novi“ trajat će od 3. do 9. septembra, a sve bit će izvedene u prostorima Amfiteatru Arheološkog parka Viminacium.