Sarajevo

Dramska predstava “Bordel Eden“ premijerno će biti izvedena u NPS

VH-Bordel Eden 07-06-2022-23 (1)

Teško je opisati, to je pozorišna fantazija koja se se mora doživjeti

Dramska predstava “Bordel Eden“ rađena po motivima drame Benjamina Bajramovića, u režijskoj postavci Mirjane Medojević premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak, 10. juna 2022. godine sa početkom u 18:00 sati.

U predstavi igraju: Amina Begović, Amra Kapidžić, Sanela Pepeljak, Sanela Krsmanović, Dina Mušanović, Ana Tikvić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Mak Čengić, Mirvad Kurić, Damir Čobo, Alen Konjicija i Faruk Hajdarević.

„Bordel Eden je predstava koju bih voljela gledati. Ekstreman proces, ogroman rad i trud su uloženi u ovu predstavu, sa svih strana. Jedni kod drugih smo to prepoznali i odgovarali istom količinom pažnje. Proces koji vas izvrne kao zemljotres. I sigurna sam ostavi veliki glumački i pozorišni trag. Nadam se da će si publika dopustiti ovo posebno putovanje. Bilo je nevjerovatno zadovoljstvo raditi sa Mirjanom Medojević, Minjom Novaković, Lejlom Hodžić, Benjaminom Konjicijom, Jurijom Konjarom, Gabrijelom Lazićem, Minom Vavan i Enom Kurtalić. Posebno uživanje sa glumačkim ansamblom i Narodnim pozorištem u kome se nisam osjećala kao gošća.“ – izjavila je Maja Salkić.
Dramaturgiju potpisuje Benjamin Konjicija, asistentice režije su Minja Novković i Mina Vavan, kostimografkinja je Lejla Hodžić, prostore su uredili Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Faruk Hajdarević, dok su za scenski pokret zaduženi Jurij Konjar i Ena Kurtalić.

Autorica plakata je Sanja Kulenović.

Ena Kurtalić izdvaja – „Imamo predstavu koja jako bogata u sadržaju i hrabra u postupcima. Teško je opisati, to je pozorišna fantazija koja se se mora doživjeti. Za mene je u procesu nastanka predstave najdragocjenije bilo to da se svaka proba tretirala kao izvedba, što je rezultiralo ogromnom napretku glumaca u performativnom smislu. Glumci su u svakom trenutku prisutni, tu i sad, što čini predstavu živom i uzbudljivom. Jako sam sretna što sam imala priliku da radim sa tako raznolikom podjelom i sa fantastičnim autorskim timom na čelu sa Mirjanom Medojević.“
Prva repriza je na repertoaru u subotu, 11. 6. 2022. godine u 18:00 sati.

Amila Terzimehić dodaje – „Jako sam zahvalna i sretna što sam imala priliku biti dio ovako inspirativnog procesa koji će meni a i cijelom ansamblu otvoriti jedan novi mali kosmos u razumijevanju umjetnosti uopšte. Predstava „Bordel Eden“ je istraživački, stvaralački projekat u kojem je doslovno cijeli tim kreirao sadržaj i ostavio djelić sebstva na sceni. To će publika sigurna sam osjetiti kada bude gledala. Predstava je asocijativnog karaktera i dopušta svakom gledaocu da je doživi na različiti način. Koliko sam ponosna biti dio ove priče toliko sam i tužna što nisam i u poziciji gledateljice.“