Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Dramske predstave “Ožalošćena porodica” i “O medvjedima i ljudima” na sceni NPS

o medvjedima i ljudima

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“

U subotu, 15. 5. 2021. godine sa početkom u 19:30 sati, uživajte u komediji Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Ahmeda Imamovića.

Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.Nušić tokom tri čina do kraja raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Prepoznatljivi likovi u bliskim nam mukama izazivaju smijeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, uspostavljaju apsurdnu logiku dokazujući svoja prava na nasljedstvo preminulog rođaka, istovremeno dokazujući sumnjive rodbinske veze.

Ovaj tekst nudi splet jako dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i nadasve komičnih situacija. Istinsko ‘nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom. Predstava ‘Ožalošćena porodica’, daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati.

U utorak, 18. maja 2021. godine, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „O medvjedima i ljudima“ autora i režisera Saše Anočića. Predstava počinje u 19:30 sati.

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.

“Poštovana publiko,
radi tehničkih problema sa web stranicom Narodnog pozorišta Sarajevo www.nps.ba
molimo vas da rezervaciju ulaznica za predstave sa našeg repertoara vršite putem e-mail adrese: almir.boxoffice.nps@gmail.com”, saopštili su iz NPS.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

nps