Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NAFF 2022

Drugi dan Međunarodnog festivala animiranog filma

l_0308ab41eaf8d80532a05962c4df0e1a

Tokom trajanja NAFF-a 2022. bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu a bit će održana i stručna predavanja.

Drugog dana 17. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2022. prikazani su filmovi u tri programa: natjecateljskom, studentskom i filmova iz programa ekologija.

Ove godine, uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert u BiH, poseban programa posvećen je filmovima koji su tematski usmjereni na probleme klimatskih promjena i zagađenja okoliša.

U tom programu prikazan je i njemački film ”Gospodin panj” (Mister stump) čiji su redatelj Marius Roth i producent David-Jonas Frei bili gosti NAFF-a.

”Malo smo iznenađeni što je film selektiran u programu ekologija. Bili smo studenti tada kad smo radili film, u međuvremenu smo završili studij. Zato smo iznenađeni što nismo u studentskom programu, ali je lijepo što se poruka filma može prenijeti na NAFF-u”, rekao je producent David-Jonas Frei.

Redatelj Marius Roth dodaje da je na projektu počeo raditi prije skoro četiri godine, a da je film završio tek u pandemiji.

”Imao sam projekt, ali nikako da ga privedem kraju a nisam ga mogao izbrisati. Onda je došla pandemija i počeo sam jednostavno raditi na njemu prošle godine. Iskoristio sam to vrijeme kad se nije moglo izlaziti tokom pandemije da to konačno završim”, istaknuo je njemački redatelj koji je u Neumu prvi put.

Na upit kako objasniti ljudima da animirani filmovi nisu samo ”crtići za djecu”, Roth kaže da je tu priču prošao i sa svojom majkom, koja ga je pitala ”da li to on gleda dječje filmove”.

”Nakon što smo skupa odgledali jedan film, naravno, svidjelo joj se. Nije plakala, ali je razumjela da to mogu biti filmovi za odrasle, koji obrađuju teme za odrasle i sve to može biti prikazano kroz animirani film. Prikazivanje dobrih animiranih filmova ljudima pomoći će da se animacija jednostavno popularizira”, kazao je Roth.

Ozbiljne teme u animiranom filmu

Maša Avramović, animatorica i ovogodišnja članica žirija studentskog programa iz Srbije, također je stigla u Neum.

Prošle godine na 16. online izdanju NAFF-a dobila je nagradu u čast oskarovca Dušana Vukotića za svoj film ”Stuck together” (Zapeli zajedno). U pitanju je Mašin diplomski rad koji govori o autobusu kojeg zaustavlja policija zbog primljenog mita, a putnici udružuju snage kako bi nastavili svoje putovanje.

”Pošto sam živjela u Francuskoj i često sam se autobusom vraćala u Beograd posjettiti roditelje, imala sam onda razna iskustva s tim autobusima, susretala sam razne vrste ljude i spojila sam sve to u jednu priču”, rekla je Avramović

Po njezinim riječima, film je nastao u čudnim uvjetima, u vrijeme korone.

”Bila je korona, radila sam kod kuće i cijela godina je bila čudna. Film je mnogo putovao po festivalima, dobio je dvije nagrade. To je mnogo više nego što sam očekivala”, kazala je Avramović.

Govoreći o ulozi animiranog filma, istaknula je kako je najvažnija ideja te da se kroz animiran film mogu itekako dobro obraditi ozbiljne i teške teme.

”Sve više se animirani film shvaća ozbiljno. Treba razumjeti da to nisu samo crtani filmovi za djecu i nisu teme koje su sretne. Sloboda u mediju u kome se može sve prikazati na različite načine daje istu slobodu da se priča o raznim temama na jedan drukčiji način i neke teške teme mogu se prikazati kroz neku simboliku u animiranom filmu, što olakšava gledatelju da prihvati te teme i teške situacije”, zaključila je Avramović.

Tokom trajanja NAFF-a 2022. bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu a bit će održana i stručna predavanja.

Festival će svečano biti zatvoren 1. septembra dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja muzika, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.