Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulična umjetnost

Drugi FASADA festival opet donosi boje na ulice – Sarajevo će dobiti tri nova murala

fasada festival sarajevo

Pod motom “Slikamo, obrazujemo, mijenjamo”, bit će realiziran niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa

Udruženje Obojena klapa i ove godine organizuje FASADA festival, festival ulične umjetnosti u Sarajevu, koji će se održati od 8. do 15. oktobra.

Nakon prošlogodišnjeg festivala koji je imao za cilj promociju bh. umjetnica i umjetnika, te rezultirao sa 12 velikih murala u različitim dijelovima Grada Sarajeva, FASADA 2022 posvećena je uličnoj umjetnosti i obrazovanju.

Pod motom “Slikamo, obrazujemo, mijenjamo”, bit će realiziran niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa. Tako Sarajevo ove godine postaje bogatije za tri murala, koje će oslikati hrvatska umjetnica Alba Miočev, francuski umjetnik Koga One, te španjolski umjetnik Werens.

Foto: Ajla Salkić

U okviru umjetničkog programa, 14. oktobra u Galeriji Manifesto biti će predstavljen i eksperimentalni participativni umjetnički projekat pod nazivom “#”.

Preko pedeset mladih ljudi imat će priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih regionalnih umjetnika i umjetnica. Kroz diskurzivni program, koji
čine razgovore sa umjetnicima, prezentacije i panel diskusija, postavit će se pitanje budućnosti ulične umjetnosti u Sarajevu.

FASADA festival bit će zatvoren cjelodnevnim događajem pod Graffiti jam, na kojem će uz muziku i opuštenu atmosferu preko trideset regionalnih umjetnika oslikavati grafite.

Ovogodišnji festival podržan je kroz Creative producers program koji implementira British Council u zapadnom Balkanu. FASADA festival podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta KS, Ambasada Francuske, te Ambasada Kraljevine Španije.