Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Knjige u nišama“

Drugi sajam izdavača BIH od 25. do 29. novembra u Sarajevu

knjige

U namjeri podsjećanja na važnost knjige, te uloge bosanskohercegovačkog izdavaštva u bh. društvu, JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini po drugi put organiziraju Sajam izdavača Bosne i Hercegovine – „Knjige u nišama“ (KUN) od 25. do 29. novembra.

Na Sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača Bosne i Hercegovine – Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Hrvatski leksikografski institut BiH, Malik, University press, Vrijeme, Synopsis, zatim članovi Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske. Centralni gosti ovogodišnjeg KUN-a biti će izdavači i autori iz Vojvodine, najavljeno je iz JU Bosanski kulturni centar KS u kojoj će sajam bit i održan.

Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Edin Kukavica istakao je da će taj projekt biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti.

– Tim sajmom koji simbolički organizujemo između dva datuma koji nose veliko značenja za našu državu, želimo vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu i domaćim autorima. Želimo poboljšati rad svih onih koji učestvuju u kreiranju jedne knjige i na taj način podići kulturu čitanja te razvijati čitalačku publiku – rekao je Kukavica.

U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će dvanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije.

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, bh. izdavači upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet zemlje.

Bitan segment ovogodišnjeg Sajma bit će i programi posvećeni položaju dječije knjige u bosanskohercegovačkom društvu, te će na tu temu biti organizovane i panel diskusije.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Muamer Spahić ističe da je KUN profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim od drugih sajmova.

– Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama izdavačima čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg – rekao je Spahić.

Ljubiteljima knjige bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program – predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, javni razgovori, radionice i drugo. Gosti drugog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, koje će čitalačka publika imati priliku upoznati, razgovarati, a i popiti kafu s njima u posebnom sajamskom salonu.

Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima u okviru dućana knjiga, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača iz regiona.