Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kultura u krajini

Dugogodišnja muzejska tradicija u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu

MUZEJUSK_BIHACKAPETANOVAKULA

Muzej USK u naredne dvije godine podsjetit će i obilježiti godišnjice nekoliko vrlo važnih historijskih događaja za građane ovog dijela BiH, ali i cijele države

Muzej Unsko-sanskog kantona (USK) pod tim imenom egzistira od 1996. godine, a objedinjuje mnogo ranije osnovane Regionalni muzej Pounja i Muzej “Prvog zasjedanja AVNOJ-a”. Ova ustanova je zapravo današnji čuvar i baštinik skoro 70 godina kulturno-historijske i muzejske tradicije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Regionalni muzej Pounja Bihać osnovan je 1953. godine kako bi se istraživalo, čuvalo i prezentiralo bogato kulturno-historijsko nasljeđe tog kraja. Muzej je djelovao na području sedam općina Bosanske krajine – Bihaća, Bosanskoga Grahova, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Cazina, Titovog Drvara i Velike Kladuše. Današnja Javna ustanova Muzej Unsko-sanskog kantona u Bihaću predstavlja nastavak respektabilne muzeološke djelatnosti u kontinuiranom trajanju više od pola stoljeća – kazao je u razgovoru za Fenu v.d. direktora Muzeja Unsko-sanskog kantona Dino Dupanović.

On navodi da u okviru JU Muzeja USK djeluje više stalnih muzejskih postavki – Stalna muzejska postavka Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Spomen soba Osme krajiške NOU brigade, Stalna muzejska postavka Vrhovni štab NOV i POJ u vrijeme Bihaćke republike i najznačajniji objekat koji je ostao od srednjovjekovnog Bihaća Kapetanova kula u okviru koje se nalazi pet stalnih muzejskih postavki.

Naglasio je kako je u toku dugogodišnjeg rada Muzeja formirano više odjeljenja: historijsko odjeljenje, arheološko, etnološko, umjetničko i dokumentarističko odjeljenje. U posljednjih nekoliko godina napravljeni su i značajni infrastrukturni pomaci, dok je za naredni period najavljen i skorašnji projekat renoviranja i adaptacije Izložbenog salona Muzeja USK.

– Uspjeli smo dobiti određena sredstva i završiti nekoliko izuzetno značajnih projekata, među kojima su stalne muzejske postavke Osme krajiške NOU brigade i Vrhovnog štaba NOV i POJ u vrijeme Bihaćke republike. Na ljeto smo opremili i otvorili Kapetanovu kulu, odnosno postavili smo pet stalnih muzejskih postavki. Riječ je o postavkama – Duhovna i materijalna kultura Japoda Pounja, Stari gradovi Unsko-sanskog kantona, Ključ Bosne je Bihać, zatim Kapetanova divanhana i Stari gradovi Unsko-sanskog kantona u djelima likovnih umjetnika. Ubrzo bismo trebali sve pripremiti i kroz maksimalno dva mjeseca završiti renoviranje našeg izložbenog salona – dodao je Dupanović.

Muzej USK u naredne dvije godine podsjetit će i obilježiti godišnjice nekoliko vrlo važnih historijskih događaja za građane ovog dijela BiH, ali i cijele države.

– Već smo krenuli s pripremama za obilježavanje 80. godišnjice Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću. To stvarno moramo obilježiti posebnom privremenom muzejskom postavkom, kao i pratećim sadržajima, među kojima bi trebao biti i reprint knjige Bihaćka republika. Također, naredne godine obilježavamo i 30 godina od organiziranja otpora i osnivanja Petog korpusa Armije RBiH, pa ćemo se vjerovatno poslužiti i Ratnom zbirkom Petog korpusa koju posjedujemo. Nakon toga, 2023. godine obilježit ćemo 70. godišnjicu postojanja Muzeja i muzejskog rada na ovim prostorima. Radi se o obimnom poslu, tako da smo već krenuli s radom – riječi su v.d. direktora Muzeja USK Dupanovića.

Ponovljeno je i kako je pandemija koronavirusa uslovila značajno manji broj posjeta muzejskim postavkama, naročito kada su u pitanju posjetioci iz regiona. To se donekle normaliziralo u posljednjim mjesecima, međutim ono što posebno raduje je podatak da su sada sve češći gosti Muzeja mladi građani kantona i Bosne i Hercegovine.