Kultura

20. februara

Duo drama “Šta se bijeli u gori zelenoj” na sceni Teatra Kabare Tuzla

17/02/2020

Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra Ankata

Duo dram “Šta se bijeli u gori zelenoj?” na sceni teatra Kabare Tuzla 20. februara s početkom u 19:30 sati.
Riječ je o dokumentarno igranoj predstavi koja je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra Ankata.

Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka, rediteljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad ispitnom predstavom potpisuje vanredni profesor Damir Altumbabić.

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti po cijeni od 7 KM na facebook stranici Teatra kabare Tuzla, a preuzeti na dan izvođenja predstave u terminu od 16 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.