Kultura

Studio Teatar

Duodrama „Derviš i smrt“ gostuje u Bernu

07/06/2019

Duodrama „Derviš o smrt“svoju premijeru je imala prije četiri godine, i do sada je odigrana u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore

Duodrama „Derviš i smrt“ nastala u produkciji Studio Teatra iz Zenice, gostuje u Švicarskoj. Ovaj put u Bernu i to u subotu, 08. juna.

Nakon velike proljetne turneje za hit komedijom „Državni lopov“ ovo je još jedan pokazatelj ozbiljnog rada i pristupa ekipe okupljene oko Studio Teatra.

Jedno od najvećih djela bosanskohercegovačke književnosti, roman Meše Selimovića „Derviš i smrt“ po prvi put je adaptiran i dramatizovan u formi duodrame. Dramatizaciju i režiju potpisuje Lilijana Ivanović, režiserka iz Srbije.

U predstavi igra Daniel Kovačević, glumac iz Beograda, a široj javnosti je također poznat i po ulozi Vase Ladačkog u filmu “Kao rani mraz”. Uloga mladog Mula Jusufa povjerena je Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Duodrama „Derviš o smrt“svoju premijeru je imala prije četiri godine, i do sada je odigrana u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ušla je i u zvanični program festivala Barski ljetopis 2016., u Baru, Crna Gora kao jedini predstavnik iz BiH te godine.

Organizator gostovanja u Švicarskoj je Kulturno udruženje Cirih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.