Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Duraković u Lincu sudjelovao u projektu „Književnost spaja“

linz

Ističe da je događaj privukao veliku pažnju ljubitelja pisane riječi, među kojima je bio veliki broj Bugojanaca i stanovnika drugih gradova BiH i zemalja okruženja, koji trenutno žive i rade u Austriji

Višejezično predstavljanje romana „Ni koraka nazad“ Aleksandre Zubić Kalischek i zbirke pripovijetki „Kletva“ Vahida Durakovića, upriličeno je u Lincu (Austrija).

Interesantno je da autori pišu o različitim stvarima i da ih, osim književnosti, veže grad u kojem su rođeni – Bugojno.

– Za mene je to bilo veoma dragocjeno iskustvo, jer je moja knjiga predstavljena u okviru projekta „Književnost spaja“ Centra savremenih inicijativa Austrije – kazao je Vahid Duraković.

Dodaje da pomenuti centar, na ovaj način, želi da unaprijedi saradnju umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Austrije, i da utiče na to da se dodatno učvrste dugogodišnje veze dviju zemalja.

Ističe da je događaj privukao veliku pažnju ljubitelja pisane riječi, među kojima je bio veliki broj Bugojanaca i stanovnika drugih gradova BiH i zemalja okruženja, koji trenutno žive i rade u Austriji.

-Na druženju nakon promocije, razgovarali smo o mogućnosti da se započeta saradnja nastavi u narednom periodu predstavljanjem u našoj zemlji nekih novih generacija iz Austrije, koje pišu i stvaraju umjetnička djela – naglasio je.

Zaključuje da je književnost „specifična disciplina koja na jedinstven način obuhvata i sociologiju, i historiju, i filozofiju i psihologiju, i da ima snagu i dublje značenje nego druge naučne discipline, i omogućava da ljudi spoznaju na pravi način određeno vrijeme i epohu.

-To promišljanje je uvijek vezano za ljude koji teže iskonskim vrijednostima, tako da se kroz pisanu riječ mogu prepoznati vrijednosti čovjeka kao ljudskog bića, što za sobom povlači to da književnost ima moć da spaja ljude koji, na jedinstven način, spoznaju probleme savremenog čovjeka, svojstvene svakome od nas – poručio je Vahid Duraković.