Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jubilarno 20. po redu

Dvadeseto izdanje Annala crteža Grand Prix Mostar 2019

annale 2019

Pedeset tri umjetnika poslala su radove na ovogodišnji konkurs, a riječ je o recentnoj produkciji nastaloj tokom ove godine

Jubilarno 20. annale crteža Grand Prix Mostar 2019. godine bit će otvoreno u mostarskom Centra za kulturu u petak, 6. decembra, u 19 sati.

Annale crteža je likovna manifestacija selektivnog tipa na kojoj pravo sudjelovanja imaju svi članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Herecgovine (ULUBIH), priopćili su organizatori.

Pedeset tri umjetnika poslala su radove na ovogodišnji konkurs, a riječ je o recentnoj produkciji nastaloj tokom ove godine.

Ono što odlikuje ovu postavku je prisustvo umjetnika različitih generacija te stilskih izraza i pravaca. Tu su mladi koji počinju svoju izlagačku aktivnost i kojima tek predstoje godine rada, otkrivanja i izgradnje vlastite likovne poetike i izraza. Oni imaju priliku izlagati uz starije kolege koji su svoj likovni izričaj u različitim tehnikama već davno izgradili i crtež doveli do perfekcije.

Različiti su motivi i tehnike – pojedini radovi nas uvode u svijet tame, mračne, apokaliptične atmosfere, zatim su tu radovi s univerzalnim mitološkim scenama ili predlošcima iz oblasti fantastike.

Neka druga djela podsjećaju na činjenicu da je Bosna i Hercegovina sa svojom bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem, svojim legendama nastalim unutar njih, neiscrpan izvor inspiracije.

Na brojnim aktovima i portretima je predstavljena žena kao motiv- njezina snažna i eruptivna energija sa izraženom senzualnošću i diskretnom erotskom notom.

Na Grand Prix Mostar 2019 zastupljeni su i digital art i kombinirane tehnike, kao i eksperimentalni i lavirani crteža te djela s tekstualnom sadržajem koja crtežom i smjernicama u vidu teksta traže odgovore na pitanje “Ima li izlaza?”.