narodno pozorište mostar

Dvije gostujuće predstave na sceni NPM-a ove sedmice

Predstava Kokoska – Pozoriste mladih Sarajevo (2)

Sve izvedbe će biti odigrane u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen!

Na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru ove sedmice gostuju dvije sjajne predstave. Već sutra, u utorak, 22.06.2021. godine sa početkom u 19 sati na rasporedu je pozorišni komad „Kokoška“ Nikolaja Koljada, u režiji Admira Glamočaka, nastao u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopće može povući jasna distinkcija između pozorišta i života. Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima pozorišna umjetnost predstavlja osnovni uslov egzistencije. U predstavi igraju: Mirza Tanović, Sanin Milavić, Damir Kustura, Mario Drmač i Alen Muratović. Ulaz slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Naredne večeri, u srijedu, 23.06. u 20 sati, ugostit ćemo velikog umjetnika Zijaha A. Sokolovića koji će odigrati monodramu „CABAres CABArei“ čiju tekst i režiju potpisuje, a sva dostupna mjesta za ovu izvedbu su već popunjena!

Ova kultna predstava izvodi se već 25 godina, a kroz istu se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se desilo, sve što mu se dešava i što će mu se desiti. Sokolović u svojoj jedinstvenoj interpretaciji govori o upoznavanju, iskustvu, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, dogovaranju, borbi mišljenja, hrani, zdravom razumu, vožnji autom, o budućnosti, o pozorištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, rodbini, zaostalosti, pomirenju sa životom …

Predstave se igraju u okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“, čiji je i ove godine suorganizator Narodno pozorište u Mostaru, a koja će trajati od 21.06. do 04.08.2021. godine.

Također, u srijedu, 23.06., ansambl predstave „Identitluk“ gostuje u Bugojnu, a dan kasnije u četvrtak, 24.06. nastupit će u Konjicu u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2021“.

Sve izvedbe će biti odigrane u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen!