Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Dvije izložbe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

izložbe
Foto: Facebook
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Zajednička izložba rezultat je saradnje Historijskog muzeja Samokov iz istoimenog grada u Bugarskoj i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 1. juna, u 19 sati biće otvorene dvije izložbe: Isak Samokovlija, autorice Đane Kukić i Razglednice iz Samokova i Čamkurija, autora Lybomira Nikolova.

Zajednička izložba rezultat je saradnje Historijskog muzeja Samokov iz istoimenog grada u Bugarskoj i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba Isak Samokovlija predstavlja život, profesionalnu i književnu karijeru ovog značajnog bosanskohercegovačkog književnika.

Izložbu čine skenirani primjerci originalnih eksponata iz izuzetno bogate zbirke koja je pohranjena u Muzeju a to su: rukopisi, fotografije, prepiska, lični dokumenti i trodimenzionalni eksponati, naslovnice prvih izdanja časopisa i knjiga.

Izložba Razglednice iz Samokova i Čamkurija predstavlja fotografije Samokova i Čamkurija na kojima su prikazani u različitim historijskim periodima.

„Nakon uspješne posjete Repulici Bugarskoj i gradu Samokovu u kojem je u Historijskom muzeju u aprilu ove godine otvorena izložba Isak Samokovlija, autorice Đane Kukić, nastala je kulturno-diplomatska saradnja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i ove baštinske institucije što predstavlja dobar uslov za njegovanje kulturno-diplomatskih veza naše države i Republike Bugarske. Naše kolege i kolegice iz Historijskog muzeja Samokov i grada Samokova odlučili su uzvratiti posjetu pa će u Sarajevu gostovati sizložbom Razglednice iz Samokova i Čamkurija čije autorstvo potpisuje Lybomir Nikolov“, saopćeno je iz Muzeja.