Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava "Zid"

Dvije nagrade za HNK Mostar na Festivalu bh. drame u Zenici

Foto: HNK Mostar

Nagrada stručnog žirija za najbolju epizodnu ulogu pripala je Miri Barnjaku za ulogu Branka, a nagrada publike za najbolju glumicu dodijeljena je Sandi Krgo Soldo za ulogu Babe.

Predstava ”Zid” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osvojila je dvije nagrade na XXII. Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.

Nagrada stručnog žirija za najbolju epizodnu ulogu pripala je Miri Barnjaku za ulogu Branka, a nagrada publike za najbolju glumicu dodijeljena je Sandi Krgo Soldo za ulogu Babe.

‘Miro Barnjak vjerodostojno je izgradio lik oportuniste Branka, dajući mu dozu emotivnosti, straha i nespretnosti čime je nadišao okvir stereotipnosti“, stoji u obrazloženju Stručnog žirija, koji je radio u sastavu Adnan Lugonić (predsjednik), Bilge Emin (članica) i Hasan Zahirovič (član).

U obrazloženju za Nagradu publike napisano je kako je ”zahvaljujući živopisnoj ulozi oživljena jedna posebna bosanskohercegovačka priča o ženi iz Hercegovine.”

”Prolazeći različite uloge, situacije vidimo kako se ženski lik, dominantno, zaštitnički nastrojen, bori za nekoliko generacija ljudi vodeći računa o svakom od njih na drukčiji način. Godine iskustva i veličanstvena glumačka karijera omogućili su nam da se povežemo s junakinjom u jednom trenutku da je osuđujemo, a u drugom volimo zbog srčanosti koju u sebi ima i nosi”, navedeno je u obrazloženju.

Inače, predstava ”Zid” nastala je po tekstu Ružice Aščić u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića te adaptaciji i dramaturgiji Dorotee Šušak. Osim Barnjaka i Krgo Soldo, uloge su ostvarili i: Robert Pehar – Franjo (otac), Ivo Krešić i Ivan Skoko – Radnici/grobari/voditelji/psiholozi, Ana Franjčević – Anastazija (starija kćer), Nikolina Marić – Ksenija (susjeda), Rafaela Perić – Kalina (mlađa kćer). Kostimografkinja je Mirjana Zagorec, video potpisuje Slaven Marinčić, a oblikovanje zvuka Andrijan Zovko.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u tekućoj pozorišnoj sezoni dosad je nagrađeno s ukupno osam nagrada. Od 14 repertoarskih predstava, 12 je izvedeno na raznim domaćim i inostranim festivalima, a 10 je nagrađeno s ukupno 56 nagrada, saopćilo je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.