Dvije večeri novog slovenskog filma u okviru Cankarjevih dana

Foto_kino_-_Meeting_Point_-_sala_back1

Slovensko društvo “Cankar” u saradnji sa Lektoratom za slovenski jezik pri Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu organizirat će u okviru 25. Cankarjevih dana večeras i sutra u kinu Meeting point dvije večeri novog slovenskog filma.

Na repertoaru su animirani film “Noćna ptica” režiserke Špele Čadež, “Šiška Deluxe” Jana Cvitkoviča, “Noćni život” Damjana Kozole, te kratki film “Sretno, Orlo!” Sare Kern.

Odabrani filmovi su presjek uspješne produkcije i rada savremene slovenačke kinematografije u zadnje tri godine, a neki od njih rađeni su u koprodukciji sa zemljama bivše Jugoslavije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Sarajevska publika će imati priliku vidjeti filmove koji su ostvarili međunarodni uspjeh.

Film “Noćna ptica” je osvojio nagradu za animaciju na Festivalu slovenskog filma 2016, posebnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu DOK Leipzig 2016, Animateci 2016, Animated Dreams 2016, te nagradu za najbolji narativni film na Nizozemskom festivalu animacije 2017. Film je prikazivan na brojnim festivalima i ove godine je bio prikazan i na Sundance festivalu.

Film Damjana Kozole “Noćni život” osvojio je prestižnu nagradu za najbolju režiju na internacionalnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2016., film “Sretno, Orlo!” je uvršten u takmičarski program Horizonti 73, venecijanske Mostre, dok je “Šiška Deluxe” između ostalog prikazivan na Montreal film festivalu.

Projekcije će biti s prevodom na b/h/s i engleski jezik, uz slobodan ulaz, saopćeno je iz “Cankara”.