Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlazak velikana

Dželilović: Ostali smo bez nepocjenjive vrijednosti – akademika Tvrtka Kulenovića

tvrtko-kulenovic

Dželilović je istakao da su akademska zajednica i kultura u cjelini ostala bez neprocjenjive vrijednosti – akademika Tvrtka Kulenovića

Povodom smrti Tvrtka Kulenovića književnika, profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, člana Akademije nauka i umjetnosti BiH i prvog predsjednika bh. P.E.N.centra (1992.–1996.),koji je preminuo u subotu 13.aprila u 85. godini saučešće je u svoje i u ime kolektiva uputio i dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Dželilović.

Dželilović je istakao da su akademska zajednica i kultura u cjelini ostala bez neprocjenjive vrijednosti – akademika Tvrtka Kulenovića.

– Kao profesor, kao duhovni učitelj mnogih generacija, kao stvaralac na brojnim poljima umjetnosti, prije svega književnosti, ostavio je neizbrisiv trag u našoj sredini ali i mnogo šire. U svijetu u kojem tako nesmiljeno vladaju sebičnost i pohlepa, on nas je svojim primjerom učio nesebičnom davanju svega najvrijednijeg u vlastitoj duhovnosti. Mudra vedrina iz koje je eruptivno izbijala nevjerovatna obrazovanost, intelektualna dubina uvida i umjetnički dar kroz čiju je prizmu sagledavao svijet činilo je njegovo biće uistinu jedinstvenom figurom u našoj cjelokupnoj kulturnoj historiji…. – istaknuo je Dželilović.

Dodao je kako se o značaju i veličini njegovog djela govorilo i govoriće se još jako dugo, ali svime što je u tako plodnom stvaralačkom životu uradio učio je da prije svega “trebamo biti – jednostavno dobri ljudi”.

– Do te jednostavnosti u ljudskosti, u dobroti i dostojanstvu, kao i do njemu svojstvene jednostavnosti u stvaralaštvu samo on je dolazio tako neposredno i s lakoćom kao da se s njom naprosto rodio…Zapravo, za nju je i bio rođen- naveo je dekan Dželilović.