Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Svijet mogućnosti"

East West Centar Sarajevo počinje rad na međunarodnoj koproduckciji predstave

svijet mogucnosti east west centar

Cilj projekta je da se publici, kroz umjetnički izraz, približi svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i da ih se učini vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu

East West Centar Sarajevo najavljuje početak rada na međunarodnoj koprodukciji predstave u sklopu projekta „Svijet mogućnosti“ zajedno sa regionalnim partnerima: JU „Grad teatar“ Budva, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Plesni centar „Tala“ Zagreb, u sklopu EU programa „Kreativna Evropa“.

“Svijet mogućnosti” će kroz dvosmjernu razmjenu, uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Ovaj projekat također obuhvaća i online platformu enabledtheatre.com.

Cilj projekta je da se publici, kroz umjetnički izraz, približi svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i da ih se učini vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu.

„Cilj naše predstave je podizanje društvene svijesti o značaju i zaštiti osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. Jedno društvo je jako onoliko koliko su snažni i zaštićeni najranjiviji među nama. Potrebno je mnogo veće razumijevanje osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. U predstavi će igrati profesionalni glumci, a gotovo cijelu godinu prije premijere predstave, održavaćemo radionice u Budvi, Sarajevu i Novom Sadu sa osobama sa poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama i ekspertima. „Svijet mogućnosti“ nije socijalni projekat, to je umjetnička predstava, pozorište. Bitno je da se u pozorištu govori o ovoj temi. Predstava će nakon premijere imati regionalnu turneju,“ kaže Haris Pašović, reditelj predstave i direktor East West Centra Sarajevo.